Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lumanarile de parafina, cu fitil de plumb, intoxica enoriasii

Folosite mai ales in perioada sarbatorilor de Paste, lumanarile din parafina, cu fitil de plumb, sunt nocive pentru sanatate, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

In schimb, lumanarile din ceara de albine sau lumanarile din ceara de soia nu reprezinta niciun pericol.

Ministerul Sanatatii, nicio reglementare

Romanii nu s-au indeletnicit insa cu astfel de studii, iar reprezentantii Ministerului Sanatatii sau cei ai Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorului (ANPC) sustin ca nu ar fi auzit, pana acum, ca lumanarile sa fie supuse vreunei reglementari sau sa reprezinte vreun pericol pentru sanatatea oamenilor sau pentru mediu.

„Nu am auzit ca lumanarile din parafina sa fie periculoase pentru sanatate. De ce ar fi, cand parafina se foloseste si in tratamentele medicale? Oricum, Ministerul Sanatatii nu a dat nicio reglementare prin care lumanarile din biserici sa fie interzise sau socotite toxice”, a declarat pentru „Green Report”, un reprezentant al Biroului de Presa din Ministerul Sanatatii.

La randul lor, cei de la Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului sustin ca nu au idee sa existe vreo reglementare prin care ar putea fi sanctionata toxicitatea anumitor lumanari.

La Protectia Consumatorului, nicio sesizare

„Nu avem nicio reclamatie, deocamdata, de la consumatori sau din alta parte, legata de toxicitatea anumitor lumanari care se aprind in biserici. Daca aceste sesizari ar fi existat, le-am fi trimis Ministerului Sanatatii”, a spus Irina Dinu, purtator de cuvant ANPC.

In timpul arderii, lumanarile din parafina elimina, in incaperi, substante posibil cancerigene, cum ar fi naftalenul sau formaldehidele, cat si alergeni, mai sustin cercetatorii.

Fumul de lumanare agraveaza astmul

„Aprinderea mai multor lumanari din parafina intr-un spatiu inchis poate sa agraveze astmul, sa cauzeze simptome alergice sau sa irite cailere spiratorii. Naftalenul, cat si formaldehidele sunt substante posibil cancerigene”, a explicat Mariana Dumitru, medic de familie.

Fara sa fie avertizati de autoritatile sanitare, multi enoriasi inhaleaza la slujbele tinute in biserici substante nocive de compuși organici volatili si metale grele, deoarece, in Romania, cat si in alte tari, nu exista reglementari care sa interzica poluarea cu fum de lumanare.

La Popesti-Leordeni, fabrica de lumanari ecologice

Arhiepiscopia Bucurestilor are de 2 ani in Popesti-Leordeni o fabrica de lumanari, noua, care, potrivit declaratiilor reprezentantilor acestei institutii, corespunde standardelor europene in ceea ce priveste poluarea. Noua fabrica are si un compartiment premergator liniei de productie care reciclează orice fel de resturi de lumanari.

„Exista standarde europene de producere a lumanarilor pe care fabrica din Popesti-Leordeni le respecta, iar in bisericile din Bucuresti si din imprejurimi se vand astfel de lumanari care nu polueaza. Chiar preotii ii indruma pe enoriasi sa cumpere doar aceste lumanari care sunt stantate de Arhiepiscopie. In plus, aproape fiecare eparhie are o fabrica proprie de lumanari, iar preotii nostri ii sfatuiesc mereu pe enoriasi sa cumpere lumanari din biserica, si nu din alte parti, deoarece acestea nu sunt toxice, procesul tehnologic folosit de noi fiind unul sigur”, a spus preotul Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei.

Parafina, reziduu al industriei petroliere

Parafina este un reziduu al industriei petroliere, albit si texturizat cu acrolyn, un produs cancerigen recunoscut. In afara de parafina, lumanarile emana si particule din plumbul care se pune in fitil pentru a tine flacara dreapta. Iar in Romania, majoritatea producatorilor nu specifica compozitia materialului din care sunt fabricate fitilele lumanarilor, fiind greu de aflat care sunt cele ce contin plumb.

Plumbul, interzis in fitilul lumanarilor, in SUA si Australia

Doar SUA si Australia au interzis utilizarea plumbului in fitilul lumanarilor, dupa ce s-a constatat ca nivelul concentratiei de plumb dintr-o incapere in care ard lumanari depaseste nivelul maxim admis de zeci de ori.

Revista britanica „The Ecologist” a publicat in urma cu catva timp doua studii prin care avertiza ca lumanarile pe baza de parafina, cele mai raspandite in lume, emit acetona sau benzen, iar la acestea se adauga funinginea care contine metale grele, cum ar fi plumb sau cadmiu din fitilul lumanarii.

European Respiratory Journal: „Aerul din biserici depaseste gradul de poluare permis”

Potrivit European Respiratory Journal, aerul din biserici depaseste gradul de poluare permis. Un exemplu citat este cel al catedralei din Maastricht, unde a fost simulata o ceremonie religioasa, in cadrul careia au fost arse lumanari din parafina, iar particulele nocive, in aer, erau de 20 de ori mai multe decat maximul admis.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si Oxizi de fier si plumb in flacara lumanarelelor si betisoarelor aromate
 

spot_img

Ultimele știri