Liviu Mihaiu: Delta nu e pregatita pentru un turism masiv

Delta Dunarii nu este pregatita in momentul de fata pentru un turism masiv, a declarat vineri, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu. Declaratia sa vine dupa desfasurarea primului eveniment de promovare a Deltei Dunarii in Parlamentul European (PE), organizat in perioada 2-4 decembrie, la Bruxelles, de europarlamentari din grupul socialist si cel liberal din PE, informeaza Agerpres.

Inaintea acestui eveniment, guvernatorul ARBDD si-a anuntat la Tulcea intentia de a obtine din partea vaduvei exploratorului Jacques Yves Cousteau peliculele realizate de acesta in Delta Dunarii, pentru a fi exploatate in vederea mediatizarii acestei zone a Romaniei.

"Problema promovarii Deltei nu ma preocupa atat de tare acum, din simplul motiv ca Delta nu este pregatita deocamdata pentru un turism masiv, cu atat mai putin pentru unul invaziv. Un singur spot poate aduce sute de mii de turisti straini deodata, carora nu le putem oferi turism la standarde europene, decat in cateva locuri capabile sa absoarba doar cateva mii. Daca administratia romaneasca va intelege ca Delta nu poate fi decat un rai al ecoturismului, al pescuitului sportiv si al obiceiurilor traditionale transpuse in produse ecologice labelizate, atunci poate o sa vina si marii operatori turistici mondiali sa produca profit pentru beneficiul regiunii", a subliniat guvernatorul ARBDD.

In ceea ce priveste acceptarea misiunii de a deveni ambasador al Deltei Dunarii pe langa toate tarile riverane Dunarii catre Francine Cousteau si initierea unui premiu ‘Jacques Yves Cousteau’ pentru cel mai bun proiect de mediu dedicat Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu a afirmat ca, astfel, doreste sa ii influenteze pe cei care nu cred in statutul de rezervatie al Biosferei Deltei.

"Eu cred ca asa ii vom convinge chiar si pe necredinciosii nostri sa schimbe statutul de ‘obiect de uz intern’ vanatoresc sau agricol. Ca sa nu mai vorbim de atentia sporita pe care Ucraina o va da Deltei Dunarii. Desigur, ca sit de patrimoniu mondial…" , a spus guvernatorul ARBDD. Mentionam ca la acest prim eveniment de promovare a Deltei Dunarii in PE au participat atat europarlamentari din Romania, specialisti ai Institutului National de Cercetare Delta Dunarii si ai ARBDD, cat si ministri ai UE, reprezentanti ai Presedintiei Frantei, ai societatii "Cousteau", ai Comisiei Europene, reprezentanti ai societatii civile, precum si ai unor firme private.

Evenimentul a constat in vernisajul expozitiei de fotografii "Delta Dunarii: Un patrimoniu european", semnate de Daniel Petrescu si seminarul "Delta Dunarii: natura si durabilitate in Europa". In timpul seminarului, avand in vedere criza de la nivel mondial si obligatiile Romaniei fata de Uniunea Europeana, guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu, a solicitat simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, cercetatorii romani prezentand atat impactul proiectelor de renaturare derulate in zona, cat si cel al Canalului Bistroe.

spot_img

Ultimele știri