Liderii G8 stabilesc in Japonia noi tinte de reducere a emisiilor

Ministrii de mediu din tarile dezvoltate si din alte natiuni cu mari emisii de gaze cu efect de sera s-au adunat sambata in vestul Japoniei pentru a discuta metode de stopare a emisiilor, salvare a speciilor de la disparitie si reducere a deseurilor, informeaza Reuters.

Intalnirea de trei zile a Grupului celor Opt (G8)si a natiunilor cu o economie infloritoare, precum China si India, vine in urma cresterii presiunilor, atat pentru tarile puternic dezvoltate, cat si pentru cele in curs de dezvoltare, de a solutiona problema schimbarilor climatice cauzatoare de secete, cresterea nivelului marii si mai multe furtuni devastatoare.

Delegatii care s-au intalnit in orasul Kobe discuta si vor stabili targeturi pe termen lung de reducere a gazelor cu efect de sera care cauzeaza fenomenul incalzirii globale.

Liderii G8 au acceptat in urma cu un an in Germania sa stabileasca o tinta de injumatatire a emisiilor de carbon pana in 2050, o propunere sustinuta de Japonia, Uniunea Europeana (UE) si Canada.

Dar tarile in curs de dezvoltare tin sa puna pe primul plan dezvoltarea economiei, astfel ca s-au impotrivit inscrierii la acest target cerand mai multe eforturi de reducere a emisiilor din partea Statelor Unite (SUA) si insistand ca tarile puternic dezvoltate sa ajute tarile sarace cu credite pentru tehnologii curate.

"Trebuie sa trimitem un mesaj care sa determine tarile sarace sa actioneze cu mecanisme financiare si cooperari tehnologice", a declarat Ministru Mediului din Japonia, Ichiro Kamoshita.

Pe fondul unei miscari menite sa determine tarile puternic dezvoltate sa stabileasca targeturi ambitioase, Ministrul Mediului din Indonezia, Rachmat Witoelar, a spus ca Jakarta intentioneaza sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera din sectorul energetic cu 17% pana in 2025.

Oficialul de top pentru schimbari climatice al Natiunilor Unite (ONU), Ivo De Boer, a indemnat membrii G8 sa ia initiative si sa stabileasca tinte pe intervale mai mici de timp decat pana in 2050 pentru a ajuta la administrarea miliardelor de dolari din investitii.

Multe tari sunt in favoarea noilor targeturi pentru 2020 dupa prima perioada a Protocolului de la Kyoto care se incheie in 2012.

Japonia dezbate in prezent propriile targeturi pe termen lung de reducere a emisiilor, iar media a cerut si guvernelor sa stabileasca o tinta pe termen mediu pentru a face dovada ca Tokyo poate prelua conducerea asupra problemei schimbarilor climatice in cadrul G8 si in eforturile conduse de ONU de initiere a unei noi scheme care sa urmeze dupa protocolul de la Kyoto care va expira in 2012.

Aproximativ 190 de natiuni au acceptat sa negocieze pana la sfarsitul anului 2009 un tratat succesiv pactului de la Kyoto, care determina 37 de natiuni sa reduca emisiile cu aproximativ 5% pana in 2008-2012.

Intalnirea de la Kobe va incepe cu o sesiune de discutii pe tema biodiversitatii care va trece in revista pasii ce trebuie urmati pentru diminuarea ratei de disparitie a speciilor pana in 2012. Vor mai fi puse in discutie si metode de reducere, refolosire si recilclare a deseurilor.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri