Germania a adoptat, in cursul acestei saptamani, legile care permit plantarea si cultivarea organismelor modificate genetic, informeaza Slow Food.
Aceasta masura nu a multumit niciuna dintre partile implicate. Ecologistii se opun, iar Monsanto Co, producatorul semintelor pentru porumbul MG, se plange ca masurile nu sunt suficient de permisive.
Legile stabilesc reguli pentru plantarea semintelor MON180, singurele OMG-uri permise in Uniunea Europeana. Desi au fost legale si pana in 2006, guvernul anterior nu a permis vanzarea acestor seminte.
Ministrul german al Agriculturii Horst Seehofer si-a justificat decizia prin sprijinul acordat industriei autohtone de biotehnologie.
Monsanto sustine, insa, ca noile norme nu indeparteaza problemele cu care se confrunta fermierii care vor sa planteze astfel de culturi. Corporatia argumenteaza ca cerintele pentru "zona de securitate" vor descuraja micii producatori.
Fermierii care doresc sa cultive MON180 sunt obligati sa stabileasca o zona de siguranta de 150 de metri, prin care separa cultura OMG de cultura normala de porumb. Aceasta distanta trebuie sa creasca la 300 de metri cand culturile se invecineaza cu fermele organice.
Guvernul a introdus si un cod pentru etichetarea alimentelor care nu contin OMG. Consumatorii si grupurile ecologiste au primit bine aceasta initiativa, dar ii cer ministrului sa urmeze exemplul Frantei care a interzis OMG-urile.
Spania si Portugalia sunt cei mai mari clienti Monsanto din Uniunea Europeana, cu aproape 100.000 de hectare plantate cu porumb MON180. Fermierii germani intentioneaza sa planteze 3.330 de hectare cu MON180 in 2008.