Comisia de Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor a votat marti modificarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 114/2007, care interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Daca va fi votata de plenul Camerei Deputatilor, legea va da liber la construit pe spatiile verzi.
„Ieri in Comisia de administratie publica din cadrul Camerei Deputatilor a fost introdusa pe ordinea de zi legea de aprobare a Ordonantei de Guvern nr. 114/2007 care interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Doamna Sulfina Barbu si domnul Gherasim Vasile din cadrul Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic au introdus niste amendamente la articolul 71 prin care acesta s-a modificat complet si schimbarea destinatiei terenurilor prevazute ca spatii verzi este de acum posibila”, a declarat, pentru Green Report, deputatul PNL Lucia Ana Varga, membra in Comisia pentru Administratie publica.
„Eu am votat impotriva legii, amendamentul meu care era tot in acest sens dar completa vechiul articol 71 a fost respins si dupa parerea mea, prin forma in care ajunge aceasta lege la Parlament, daca va fi votata de Parlament, practic se va da liber la betoane, adica exista clar temeiul legal pentru a da autorizatie de constructie marilor dezvoltatori de a construi in parcuri”, a adaugat aceasta.
Intrebata cine a facut presiuni pentru desfiintarea prevederii interzicerii constructiilor pe spatiile verzi, deputata a ezitat, mentionand doar ca autorii amendamentului sunt Gherasim Vasile si Sulfina Barbu din cadrul Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic.
PSD si PD-L, vot unanim pentru eliminarea prevederii
„In afara de PNL, toti deputatii, si de la PSD si de la PD-L au votat pentru eliminarea acestei prevederi. Speranta mea este in Plen, sper sa reusesc, sa conving cat mai multi colegi de-ai mei sa sustina amendamentul meu respins”, a tinut Varga sa precizeze.
ONG-urile se plang ca legea nu a fost pe ordinea de zi in niciuna din sedintele saptamanale ale comisiei din prezenta legislatura. Neanuntata, a fost introdusa ieri pe ordinea de zi suplimentara a comisiei, probabil pentru a preveni opozitia opiniei publice in momentul discutarii sale.
„Evident suntem total impotriva modificarii aduse legii spatiilor verzi, aceasta ar avea o logica daca localitatile ar avea registrul spatiilor verzi, dar din moment ce ele nu il au, atunci este pur si simplu o invitatie la construire pe spatii verzi”, a declarat, pentru Green Report, Nicusor Dan, presedintele asociatiei „Salvati Bucurestiul”.
„Cele 50 de organizatii din Platforma pentru Bucuresti sunt vehement impotriva acestei modificari si vor organiza mitinguri de protest in zilele in care plenul Camerei Deputatilor va lua in discutie modificarea ordonantei”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.
In iunie 2009, noua formula a Legii 24/2007 privind spatiile verzi prevedea clasificarea tuturor tipurilor de spatii verzi, interzicerea diminuarii spatiilor verzi si construirea de obiective socioculturale numai pe 10% din terenurile concesionate pe spatii verzi, prin ordonanta 114/2007.
Text initial:
Art. 71. – (1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.
(2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta.
Text modificat:
Art. 71 – (1) Protectia si dezvoltarea retelei de spatii verzi din localitati constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a tuturor persoanelor fizice si juridice.
(2) Administrarea spatiilor verzi inventariate si evidentiate in registrele locale ale spatiilor verzi, intocmite de autoritatile administratiei publice locale, se face cu respectarea legislatiei specifice privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati.
(3) Registrele locale ale spatiilor verzi, prevazute la alin (2) trebuie corelate cu prevederile planurilor urbanistice generale si ale regulamentelor de urbanism intocmite conform legislatiei specifice din domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului.
(4) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si autoritatea publica centrala pentru amenajarea teritoriului, urbanism si arhitectura si lucrari publice sunt responsabile de elaborarea strategiei referitoare la conservarea si dezvoltarea retelei de spatii verzi, ca parte integranta a Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei.
Componenta comisiei:
Boiangiu Victor – PD-L
Bordeianu Dan Indep.
Buican Cristian PNL
Buta Sorin Gheorghe PD-L
Cantaragiu Bogdan PD-L
Ciocan Gheorghe PSD+PC
Dusa Mircea PSD+PC
Fenechiu Relu PNL
Gherasim Vasile PD-L
Iorgus Zanfir PD-L
Longher Ghervazen Minoritati
Macaleti Costica PSD+PC
Marinescu Antonella PSD+PC
Nica Dan PSD+PC
Oltean Ioan PD-L
Pieptea Cornel PNL
Ratoi Neculai PSD+PC
Seres Dénes UDMR
Soporan Vasile Filip Indep.
Stan Nicolae PD-L
Taga Claudiu PNL
Timpau Radu Bogdan PNL
Uricec Eugen Constantin PD-L
Varga Lucia-Ana PNL
Vladoiu Aurel PSD+PC
Zamfirescu Sorin Stefan PD-L
Zgonea Valeriu Stefan PSD+PC
Bobes Marin PD-L
Presedintele Comisiei este Sulfina Barbu (PDL), iar vicepresedinte Calin Ion (PSD + PC).