Nisipul din Letonia poate fi materialul natural cel mai eficient in retinerea si stocarea dioxidului de carbon (CCS), potrivit geologilor reuniti in cadrul Forumului Economic din Tarile Baltice, iar tehnologia ar putea fi folosita in lupta incalzirii globale, informeaza Earth Times.
Subsolul nisipos din Letonia este deja folosit la nivel local pentru a stoca gaz natural in cantitati mari, cum este cazul in cadrul facilitatii Incukalns din apropierea capitalei Riga. Tehnologia de acolo ar putea fi transpusa intr-un mod similar si in cazul dioxidului de carbon, cred expertii.
Potrivit specialistei pe CCS din cadrul Ministerului Mediului, Andzela Peterstone, pe tot teritoriul Letoniei subsolul are o structura geologica cu potential de retinere si stocare a gazelor. Ministerul Mediului din Letonia studiaza in present hartie geologice din perioada sovietica pentru a identifica siturile cu potential de CCS, a mai explicat Andzela Peterstone.
In aceste conditii, Letonia ar putea deveni o adevarata "banca de carbon" a Europei. Statul baltic ar putea stoca CO2 provenind de la alte tari europene, contra cost, masura care ar profita mediului dar ar ajuta si la sustinerea economiei tarii, care trece prin moment dificile.
Foto: Plaja de nisip din apropierea capitalei Riga, Letonia