Legumele si fructele din piata trebuie ambalate in plastic

Guvernul a decis ca legumele din piata sa fie ambalate si etichetate cu originea produsului, numele celui care a ambalat produsul, soiul sau varietate, cantitatea si grupa de calitate. Informatiile specifice conform standardelor de comercializare trebuie sa fie inscriptionate lizibil, direct pe ambalaj sau pe eticheta, se precizeaza in comunicatul executivului.

Actul normativ prevede si obligatia ca produsele alimentare care au fost tratate cu radiatii ionizate trebuie sa poarte inscriptionarea „iradiate” sau „tratate cu radiatii ionizate”. Alimentele etichetate inainte de aceasta data se pot comercializa pana la epuizarea stocurilor, dar nu mai tarziu de 180 de zile.

Ambalarea legumelor de pe tarabele din piata ridica problema protectiei mediului, intrucat masura va duce la o crestere semnificativa a ambalajelor de pe piata. Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, sustine, insa, ca scopul este etichetarea si nu ambalarea. „Este o masura care are ca scop stabilirea traseului pe care legumele si fructele le au de la producator pana la cumparator. Este vorba de aplicare legislatiei europene”, a declarat, pentru Green Report, Dacian Ciolos.

„Nu este impus un anume tip de ambalaj. Vanzatorii pot sa decida. Dar efectul benefic, castigul aplicarii acestei legi va fi mare decat efectul negativ asupra mediului. Ganditi-va ca pana acum nu putea exista un control si multa lume se plangea de preturi, calitate, provenienta produselor comercializate in piata”, a mai spus ministrul Agriculturii. Acesta nu admite ca s-ar fi ales raul cel mai mic prin introducerea ambalajelor pentru legume si spune ca „exista legi europene mult mai aberante pe care trebuie sa le aplicam”.

Cu toate acestea, ministrul este constient de efectele negative pe care le au ambalajele din plastic asupra mediului. „Eu am stat mult in Franta. In 1995 campurile agricole de pe langa supermarket-uri erau pline de ambalajele de plastic luate de vant din curtile acestor magazine. Prin 2000 supermarket-urile au inceput sa-si faca reclama spunand ca folosesc ambalaje ecologice sau biodegradabile. Deci e vorba de cultura consumatorului”, ne-a relatat Dacian Ciolos.

Speciile de legume destinate consumului in stare proaspata, care sunt supuse controlului de conformitate cu standardele de comercializare, vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii.

Foto: antena3.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri