Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Legea REACH reface jocurile in industria chimica

text de Ecaterina Procopov

Pe piata produselor chimice a aparut un nou reprezentant al fortei punitive: Agentia Europeana pentru Produsele Chimice. Proaspat infiintata la Helsinki, aceasta si-a inceput activitatea pe 1 iunie 2007, odata cu intrarea in vigoare a noii legislatii referitoare la produsele chimice. Aceasta din urma a fost denumita REACH, acronimul, in limba engleza, pentru "inregistrarea, evaluarea, autorizarea si aplicarea de restrictii in domeniul produselor chimice".

"Cea mai ambitioasa legislatie in domeniul produselor chimice din lume, combinand ambitia celei mai inalte protectii a sanatatii si a mediului cu cresterea nivelului de competitivitate a industriei europene", spun reprezentantii Comisiei Europene.Acestia se asteapta ca legislatia intrata recent in vigoare si gestionata de Agentia Europeana pentru Produsele Chimice sa protejeze sanatatea umana, mediul inconjurator si, nu in ultimul rand, sa ajute industria chimica din Uniunea Europeana sa ramana competitiva. Agentia va avea si rolul de a evalua substantele chimice suspectate ca pot prezenta un risc pentru sanatatea umana sau pentru mediu, precum si de a gestiona sistemul de autorizare pentru utilizarea substantelor chimice cu un grad ridicat de risc. De la 1 iunie 2007, agentia trebuie sa depuna eforturi considerabile pentru a deveni complet operationala pe 1 iunie 2008, atunci cand intreprinderile vor incepe sa trimita on-line (http://echa.europa.eu.) dosare cu privire la inregistrarea produselor chimice, pentru ca acestea din urma sa poata fi comercializate legal pe teritoriul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Noua legislatie acopera aproximativ 30.000 de substante chimice care sunt folosite in prezent si prevede inregistrarea lor pentru o perioada de 11 ani. Acest proces se estimeaza ca va elimina lipsurile existente in domeniul informatiilor referitoare la riscurile potentiale pe care le prezinta aceste substante si va identifica masurile potrivite pentru gestionarea riscurilor, asigurand astfel siguranta utilizarii lor. Sarcina furnizarii datelor si gasirii masurilor necesare gestionarii riscurilor va reveni industriei. Sistemul de autorizare a substantelor chimice ii va incuraja pe producatori sa se orienteze, treptat, catre substituenti cu un grad superior de siguranta. De asemenea, va trebui ca toate solicitarile de autorizare sa fie insotite de o analiza a acestor substituenti si de un plan de inlocuire a substantelor chimice cu substituenti atunci cand acestia exista. REACH va permite, in acelasi timp, aplicarea unor interdictii totale sau partiale mai rapide in momentul depistarii unor riscuri inacceptabile. Nu in ultimul rand, legislatia intrata in vigoare la 1 iunie prevede o serie de masuri menite sa garanteze ca efectuarea de experimente pe animale este limitata la strictul necesar si sa incurajeze recurgerea la metode alternative.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri