Legea plajelor sub administratie locala se intoarce la Parlament

Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, Parlamentului, pentru reexaminare, o lege care prevede trecerea plajelor romanesti ale Marii Negre din administrarea "Apelor Romane" in cea a consiliilor locale sau judetene din teritoriul carora fac parte suprafetele respective, a informat Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat remis Rompres.

Presedintia si-a motivat decizia de trimitere la reexaminare a Legii privind regimul juridic al falezelor si plajelor Marii Negre prin faptul ca actul normativ "face imposibila aplicarea unei politici unitare privind dezvoltarea litoralului romanesc", in concordanta cu directivele europene care statueaza principii pe care se bazeaza gospodarirea integrata a zonei costiere si dezvoltarea durabila.

"Consider ca aceasta modificare legislativa este inoportuna si nu se justifica", a precizat presedintele, referitor la acest aspect al legii retrimise Legislativului. De asemenea, presedintele arata ca legea intra in contradictie cu prevederile Constitutiei, potrivit carora "(…) plajele si alte bunuri stabilite prin lege organica fac obiectul exclusiv al proprietatii publice". In solicitarea de respingere a acestei legi, presedintele Basescu mentioneaza ca nici Guvernul, nici Senatul nu au sustinut acest demers legislativ.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 30 septembrie, proiectul de lege privind transferul plajelor din administrarea Administratiei Nationale "Apele Romane", din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cea a autoritatilor locale. Proiectul, initiat de deputatii PSD Alexandru Mazare, Stelian Martin si Ioan Dida, prevede ca terenurile intravilane aflate in proprietatea "Apelor Romane" vor trece in administrarea consiliilor locale, iar plajele din extravilan in administrarea consiliilor judetene, initiatorii sustinand ca astfel firme cu alt domeniu de activitate decat turismul vor fi impiedicate sa ia in concesiune plajele de pe litoralul romanesc.

"In momentul de fata, plajele sunt administrate de operatori privati, care n-au nicio legatura cu turismul. Ca sa va dau un exemplu, la Constanta, este o firma de fier vechi, alta de tigari si alta care se ocupa de mai stiu eu ce. Acesti trei operatori au toata plaja din Mamaia. Ei au subinchiriat-o catre mai multi operatori, adevaratii agenti de turism, la preturi astronomice. Noi vrem ca plaja sa revina operatorului din turism. Ai hotel pe plaja, exploatezi si plaja din fata hotelului", a declarat deputatul PSD Alexandru Mazare.

spot_img

Ultimele știri