Lacuri de acumulare, baraje și poldere modernizate, reabilitate și nou înființate cu fonduri din PNRR

20 acumulări permanente vor fi modernizate, precum și alte 20 acumulări nepermanente laterale vor fi reabilitate și, după caz, create altele noi, în următorii trei ani, potrivit Administrației Naționale „Apele Române”. 

Instituția a demarat la nivelul a 10 Administrații Bazinale de Apă procedurile de achiziție publică pentru contractarea serviciilor de proiectare aferente Investiției 4.2. referitoare la „Mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor permanente și nepermanente”. A fost propusă o listă de 30 de acumulări permanente și 16 poldere.

Reprezentanții ANAR estimează că, în primele trei luni ale lui 2023, vor fi finalizate procedurile de achiziție. Valoarea estimată a investiției pentru serviciile de proiectare este de 84,610 milioane de lei, echivalentul a 17 milioane de euro.

Astfel, pentru cele 30 de acumulări permanente vor fi realizate documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) în urma cărora se vor stabili soluțiile tehnice și costurile aferente implementării acestora. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, experții din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor vor realiza prioritizarea și selecția celor 20 de acumulări permanente a căror execuție va fi finalizată în următorii trei ani. Reabilitarea se va realiza conform cerințelor prevăzute în studiile de fezabilitate și în conceptele de proiect, precum și a celor stabilite prin evaluarea impactului asupra mediului.

Pentru cele 16 poldere, se vor contracta servicii de proiectare pentru toate fazele, execuția acestora urmând să fie finalizată în februarie 2026. În final, ca urmare a acestei investiții, vor fi reabilitate sau nou-instalate 20 de poldere de prevenire a inundațiilor situate pe liniile de apărare împotriva inundațiilor existente.

Obiectivele investițiilor:

  • mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor existente;
  • reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc;
  • protecția mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migrația peștilor și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic.
spot_img

Ultimele știri