La piata pe internet

Dupa 10 ani de voluntariat de mediu, Roxana Pencea, alaturi de trei prieteni din Cluj, a decis sa puna bazele unei afaceri verzi, care sa sprijine agicultura ecologica locala. Asa s-a nascut Cosul Verde, unul dintre primele magazine cu produse ecologice din Cluj, care a ajuns acum sa-si sarbatoreasca primul an de viata.

Text de LOREDANA PANA

De unde a pornit ideea pentru o astfel de afacere?

Cosul Verde s-a conturat firesc ca urmare a experientei rezultate din implicarea noastra in proiecte de protejare a mediului inconjurator. Suntem patru asociati in aceasta afacere, cu totii voluntari pe la diferite asociatii de me¬diu. Ne-am cunoscut din 2002, cand militam impotriva proiectului de la Rosia Montana. Cand a venit vorba sa ne facem o afacere, ea nu putea fi altfel decat legata de principiile noastre de viata. Ne-am dorit sa sustinem in mod concret agricultura ecologica si astfel sa promovam una dintre cele mai benefice prac¬tici pentru natura. Totodata, ne-am propus sa incurajam initiativele de agricultura ecologica autohtone si sa oferim o piata de desfacere pentru produsele bio locale. Pentru a pornila drum cu o imagine cat mai clara a pietei bio din Romania am incercat sa cunoastem si sa lucram cu cat mai multi dintre fermierii care cultiva in sistem ecologic. Dupa un an de Cosul Verde, trebuie spus ca acestia au reprezentat pentru noi si cea mai semnificativa sursa de inspiratie.

A fost riscanta aceasta decizie, avand in vedere ca in Romania nu sunt foarte dezvoltate afacerile on-line si cele eco¬logice?

Afacerea a fost in totalitate un dome¬niu nou pentru noi cei implicati si ne-a pregatit si foarte multe surprize pe par¬curs. E drept ca, privind in urma, a fostnevoie de curaj sa incepem, mai ales ca,acum un an, initiativele de acest gen erau mult mai putine. Insa credem ca am facut o alegere buna, iar prin exemplul nostru am incurajat si alte initiative de acest gen in Cluj si in tara. Inca de la inceput, versiunea on-line a maga¬zinului nostru a fost gandita sa intregeasca conceptul de magazin pentru consumatorul informat, dar cu un stil de viata foarte aglomerat si sa ofere posibilitatea de a consuma pro¬duse bio si celor care, dintr-un motiv sau altul, nu isi gasesc timp sa ne viziteze.

Cum s-a derulat primul an de activitate?

Avem multe lectii invatate. Chiar as pu¬tea spune ca este un mediu foarte incitant, in continua schimbare, care, ca orice piata in formare, iti ofera provocari la tot pasul. Odata cu trecerea timpului, si valorile noastre s-au consolidat si ce a pornit la inceput ca un mic hobby s-a transformat rapid intr-o respon¬sabilitate crescuta pentru sprijinirea agricul¬turii ecologice si a producatorilor romani.

Care este profilul clientilor dumneavoastra?

Clientii sunt in marea lor majoritate din Cluj, insa datorita magazinului on-line ne bucuram de clienti din toata tara. In ceea ce priveste profilul publicului nos¬tru, acesta este foarte greu de alcatuit.Pot fi, in acelasi timp, persoane tinere, pre¬cum studentii, care vor sa incerce ciocolata bio, sau familii cu copii mici, care vor sa aiba o alimentatie cat mai sanatoasa.

Ce inseamna acest magazin pentru producatorii autohtoni?

Pentru fermierii cu care lucram, Cosul Verde este o piata de desfacere bine-venita, intrucat sunt putine locurile unde isi pot valorifica la un pret corect produsele.

Imi puteti da cateva exemple de producatori cu care lucrati si zonele de unde sunt?

In functie de anotimpuri, lucram cu di¬verse ferme si mici producatori. Deoarece, in aceasta perioada a anului, produsele sunt mai putine si transportul mai dificil, lucram cu mai putine ferme.

Fainuri de grau, malai si legume de sezon luam de la familia Melania si Nicolae Banc, din comuna Caianu, judetul Cluj. Merele vin de la familia Luca din Zalau, iar mierea de la Stupina Onea din Maramures.

De la ferma Topa din Mures avem dulceturile, ceaiurile si sarea cu verdeturi, iar cascavalul de vaca maturat ne este distribuit de ferma Humanitas Pro Vita din Hunedoara. De asemenea, lucram cu mici producatori precum Pop Avi din Cluj pentru oua, cu Ecoland din localitatea Santimreu, judetul Bihor, pentru paste, iar de la Vatra Dornei avem lac¬tatele CamyLact.

Care este produsul dumeavoastra preferat din cosulverde.ro?

Produsul meu preferat este certifi¬cat si bio, si fair trade si este o cafea pen¬tru espresso – Tazpresso. Provine prin reteaua de comert alternativ fair trade, care garanteaza un pret corect fermierilorpentru materia prima.

Specific Tazpresso este o colaborare intre ziarul militant „Taz”, din Germania, si cooperative de fermieri din Africa. Acest proiect a luat nastere din doua motive: un ziar bun trebuit citit cu o cafea pe masura, iar, in al doilea rand, asociatiile de fermieri africani si comertul echitabil trebuie sustinute.
Cu atat mai mult cu cat, de ani intregi, preturile extrem de scazute de pe piata mondiala a cafelei contribuie la mentinerea saraciei a milioane de agriculturi, inclusiv in Etiopia, liderul mondial in productia de cafea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri