Supermarketurile și restaurantele vor fi obligate să adopte soluții de reumplere pentru produsele alimentare și non-alimentare. Aceștia le vor permite consumatorilor să folosească recipiente proprii.
Regulamentul european 2025/40 publicat recent în Monitorul Oficial al Uniunii Europene introduce noi măsuri esențiale pentru promovarea reutilizării și reumplerii ambalajelor, în vederea reducerii deșeurilor și încurajării unui consum mai sustenabil.
Noul regulament va influența în mod semnificativ comportamentul retailerilor, obligându-i să adopte soluții de reumplere atât pentru produsele alimentare, cât și pentru cele non-alimentare. În același timp, operatorii din sectorul HoReCa vor fi obligați să aplice aceste măsuri pentru produsele alimentare de tip take-away. [la pachet, n.red.]
Începând cu 1 ianurie 2030, magazinele mari vor amenaja stații de reumplere pentru produsele alimentare și non-alimentare.
De asemenea, distribuitorii finali din domeniul HoReCa – adică hoteluri, restaurante, cafenele – care oferă băuturi şi alimente în ambalaje pentru servire la pachet, vor trebui să implementeze un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute, dar și să le pună acestora la dispoziție ambalaje care să respecte noile standarde, până la 12 februarie 2027.
Reumplerea ambalajelor în supermarketuri
Noul regulament va schimba semnificativ modul în care consumatorii europeni achiziționează o gamă largă de produse, de la alimente și băuturi la produse non-alimentare, precum detergenții pentru vase sau săpunul lichid.
Obiectivul principal este de a stimula prevenirea generării de deșeuri, încurajând reutilizarea și reumplerea recipientelor, un model familiarizat deja în multe țări europene.
Una dintre măsurile-cheie impuse vizează retailerii care operează magazine cu o suprafață de vânzare de peste 400 metri pătrați.
Începând cu 1 ianuarie 2030, aceștia vor trebui să dedice 10% din suprafața totală a magazinului pentru stațiile de reumplere a produselor alimentare și non-alimentare.
Reguli pentru stațiile de reumplere
Pentru a asigura sănătatea și siguranța consumatorilor, stațiile de reumplere vor trebui să îndeplinească anumite cerințe.
Printre acestea, se numără obligativitatea ca stațiile să afișeze informații clare și precise referitoare la:
- Standardele de igienă – Consumatorii trebuie să fie informați de către operatorii economici despre condițiile de igienă care trebuie respectate pentru a putea utiliza propriile recipiente în stațiile de reumplere. De asemenea, consumatorului i se vor pune la dispoziție informații despre tipurile și caracteristicile recipientelor care pot fi folosite pentru reumplere.
- Datele de contact ale distribuitorului final – Aceste informații vor fi necesare pentru a asigura conformitatea cu standardele de igienă.
- Dispozitive de măsurare – Stațiile vor trebui să aibă dispozitive de măsurare precise pentru a asigura că utilizatorul final poate cumpăra cantitatea dorită de produs, iar prețul achitat nu va include greutatea recipientului.
De asemenea, în cazul în care consumatorii aleg să își aducă propriile recipiente, operatorii economici vor trebui să ofere informații clare privind condițiile de reumplere și standardele de igienă care trebuie respectate pentru a utiliza recipientele în condiții de siguranță.
Operatorii economici vor avea dreptul de a refuza reumplerea unui recipient adus de consumator dacă acesta nu îndeplinește standardele de igienă sau nu este considerat adecvat pentru a vinde produse alimentare sau băuturi.
Mai mult, aceștia vor fi exonerați de orice responsabilitate privind problemele de igienă sau siguranță alimentară care ar putea apărea ca urmare a utilizării unor recipiente aduse de consumatori.
Pentru a încuraja utilizarea sistemului de reumplere, regulamentul impune ca operatorii economici să nu ofere ambalaje noi sau gratuite care nu fac parte dintr-un sistem de garanție-returnare.
Aceste excepții sunt incluse pentru a încuraja aplicarea rapidă a acestui model de reumplere, fără a pune presiune suplimentară pe comercianți în caz de neconformitate a recipientelor aduse de consumatori.
Statele membre vor fi încurajate să implementeze și măsuri economice pentru a sprijini distribuitorii finali, cum ar fi stimulente economice pentru utilizarea ambalajelor reutilizabile.
Reumplerea și reutilizarea ca soluție ecologică în sectorul HoReCa
Regulamentul european vine cu cerințe serioase pentru reducerea impactului ecologic al ambalajelor din sectorul HoReCa: hoteluri, restaurante, cafenele.
Acesta face parte dintr-un cadru mai larg pentru reducerea deșeurilor și promovarea economiei circulare, având scopul de a ajuta Uniunea Europeană să atingă obiectivul de neutralitate climatică până în 2050.
Printre măsurile cheie prevăzute se numără reducerea utilizării materialelor virgine și creșterea cantității de materiale reciclate în ambalaje.
Totodată, se pune accent pe minimizarea deșeurilor, mai ales prin promovarea unor practici de reumplere și reutilizare a ambalajelor.
Reumplerea, o opțiune obligatorie pentru HoReCa
Operatorii din sectorul HoReCa care oferă produse alimentare și băuturi la pachet vor fi obligați să permită consumatorilor să își aducă propriile recipiente pentru a le umple, fără costuri suplimentare.
Această măsură vizează combaterea utilizării excesive a ambalajelor de unică folosință, prin oferirea unei alternative durabile.
Regulamentul este clar în ceea ce privește tratamentul echitabil al produselor vândute în ambalaje reutilizabile față de cele în ambalaje de unică folosință.
Astfel, restaurantele nu pot percepe prețuri mai mari pentru produsele servite în recipiente aduse de consumatori.
Un alt aspect important al regulamentului este cerința ca, până la 12 februarie 2028, operatorii HoReCa să ofere consumatorilor şi posibilitatea de a obține ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.
În cadrul acestora, consumatorii vor putea achiziționa produse alimentare sau băuturi în ambalaje reutilizabile.
Totuși, sunt prevăzute excepții pentru produsele perisabile, cum ar fi laptele și alte băuturi sensibile la microbiologie, care nu vor fi supuse acestei obligații din motive de siguranță alimentară.
Astfel, începând cu 2028, va fi disponibil un sistem de ambalaje reutilizabile, ceea ce va contribui semnificativ la reducerea cantității de ambalaje de unică folosință, într-o mișcare strategică pentru protecția mediului.
Restricții privind ambalajele de plastic de unică folosință
Regulamentul impune și restricții stricte în ceea ce privește utilizarea ambalajelor de plastic de unică folosință.
Începând cu 2026, anumite tipuri de ambalaje de plastic, inclusiv cele destinate fructelor și legumelor proaspete sau produse alimentare din sectorul HoReCa precum farfuriile, tăvile, paharele și pungile vor fi interzise, iar utilizarea lor va fi restricționată semnificativ.
De asemenea, ambalajele care conțin substanțe periculoase vor fi interzise pe piața UE, mai ales cele care vin în contact cu alimentele.
- Ambalaje din plastic de unică folosință folosite pentru gruparea mărfurilor, cu scopul de a încuraja consumatorii să cumpere mai mult, excepție fac ambalajele necesare pentru facilitarea manipulării.
- Ambalaje din plastic de unică folosință pentru fructe și legume proaspete neprelucrate, preambalate cu o greutate mai mică de 1,5 kg.
- Ambalaje din plastic de unică folosință pentru produsele alimentare și băuturile umplute, utilizate în sectorul HoReCa – tăvi, farfurii și pahare de unică folosință, pungi, cutii.
- Ambalaje din plastic de unică folosință care conțin porții sau doze individuale pentru condimente, gem sau dulceață, sosuri, lapte de cafea, zahăr și condimente utilizate în sectorul HoReCa – pliculețe, cutiuțe, tăvi, cutii.
- Ambalaje de unică folosință pentru produse cosmetice, produse de igienă și articole de toaletă destinate utilizării în sectorul cazării, care sunt aruncate înainte de sosirea oaspetelui următor – sticle pentru șampon, sticle pentru loțiuni de mâini și de corp, plicuri care învelesc săpunul solid.
- Pungi din plastic foarte subțire pentru transportul alimentelor vrac, cu excepția celor necesare din motive de igienă sau pentru prevenirea risipei alimentare.
În ceea ce privește pungile de plastic, regulamentul stabilește că până în 2025, consumul anual nu va trebui să depășească 40 de pungi subțiri de plastic pe cap de locuitor, iar ulterior, obiectivul va fi de a reduce această cantitate în fiecare an.
Până în 2030, ambalajele din plastic trebuie să conțină între 10% și 35% plastic reciclat, iar până în 2040, acest procent va crește la între 25% și 65%, în funcție de tipul și utilizarea ambalajului.
#reducereadeseurilor #reumplere #ambalajereutilizabile #economiecirculara #inovatieecologica #reciclare #wastereduction #reusablepackaging #circulareconomy