Canicula ar putea duce si in acest an la pene de curent, in special orasele mari, intrucat sistemul energetic nu este adaptat unor astfel de temperaturi, a declarat, joi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, care a participat la seminarul ’Masuri de adaptare si reducere a impactului schimbarilor climatice’.
’Anul trecut, oamenii, ca sa aiba un habitat normal, au utilizat aparate de aer conditionat. Sistemul energetic nu a putut sa faca fata, nu a fost adaptat la aceste cerinte, care, chiar daca sunt perioade scurte in fiecare vara, sunt importante. S-ar putea ca si in acest an sa avem pene de curent, putem avea drumuri surpate sau putem avea cresteri foarte mari de preturi la produsele agricole’, a spus Korodi.
Acesta a mai afirmat ca, in perioade de seceta, resursele de apa nu sunt suficiente pentru a mentine in functiune centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, lucru care duce la revenirea producerii de energie termo, daunatoare pentru mediu.
’In fiecare an, cand sunt semnale de seceta, se construieste un plan special pentru ca centrala de la Cernavoda sa fie mentinuta in functiune. Aceasta nu poate sa functioneze daca nu exista un debit minim al Dunarii. Daca centrala este inchisa se trece la generarea termica de energie si ajungem din nou la aceeasi cauza a emisiilor de gaze cu efect de sera’, a mai spus ministrul.
Potrivit lui Korodi, Europa Centrala si de Est se va confrunta in acest an cu o tendinta de scadere a precipitatiilor, indeosebi vara, lucru care va afecta agricultura, ecosistemele si populatia. ’Daca tendintele de crestere a incalzirii globale se accentueaza vom avea de-a face cu efecte asupra cresterii PIB-ului statelor lumii, iar, atunci, efortul financiar al acestor tari va fi mult mai mare decat eforturile de prevenire’, a precizat Korodi.