Proiectul de limitare a ursilor in orasul Brasov a fost prezentat astazi de Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile Attila Korodi. Acesta va fi implementat in orasul Brasov in primavara anului viitor, informeaza un comunicat MMDD.
Sistemul se bazeaza pe o retea de senzori cu ultrasunete, o parte a sistemului fiind alimentata din reteaua electrica a orasului Brasov iar cealalta beneficiind de celule fotovoltaice. Acest proiect va cuprinde, intr-o prima etapa, zona Centrul Istoric -Tampa- Racadau- Jepilor, urmand a fi extinsa ulterior si in celelalte zone vulnerabile. In total, proiectul va acoperi o distanta de aproximativ 12 km, in jurul orasului Brasov, iar senzorii vor tine ursii la o distanta de 30-40m de bariera de ultrasunete.
Peste 50% din populatia de ursi din Europa traieste in Romania. Privind datele, putem spune ca Romania ocupa un loc special in Europa gazduind un numar important de exemplare, asta in timp ce alte state se preocupa de sporirea si conservarea acestor specii pe cale de disparitie, a aratat Korodi in discursul sau.
"Gestionarea acestor specii in continua crestere nu este intotdeauna o activitate usoara, chiar daca planurile de management in acest domeniu suna foarte bine pe hartie", a spus ministrul.
In prezent, in judetul Brasov exista 807 ursi si 87 in jurul acestuia. Acest lucru in conditiile in care doar in ultimul an in acest judet numarul ursilor bruni a crescut cu aproape 100 de exemplare.
"Daca acum exact un an numarul exemplarelor care puneau probleme comunitatii din Brasov era de circa 42 de ursi (conform unui studiu ICAS), acum lucrurile s-au schimbat radical, acesta reducandu-se la circa 3 exemplare. Am reusit sa diminuam acest pericol datorita masurilor de relocare a acestor animale, datorita unui regim ceva mai strict al turistilor in zonele din Brasov in care ursii puteau fi vazuti, a unui regim eficient al deseurilor precum si a derogarilor in cazurile de maxima urgent", a spus Korodi.
Sistemul de limitare a ursilor din oras va fi implementat pe circa 12 km din oras va fi montat exact in acele locuri in care ursii vin in mod constant. Este un proiect pilot important pe care Ministerul Mediului il sustine si-l sprijina cu toate resursele de care dispune, a mai precizat Attila Korodi.