Romania trebuie sa recupereze, pana in 2030, decalajul economic pe care il are fata de celelalte tari ale Uniunii Europene (UE), a declarat, marti, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, cu prilejul lansarii Strategiei nationale pentru dezvoltare durabila.
Ministrul Korodi a precizat ca pentru acest deziderat este nevoie de realizarea unei astfel de strategii care insumeaza strategiile sectoriale, considerate de oficialul roman drept "cheia" documentului lansat marti.
De asemenea, Korodi a subliniat ca o astfel de strategie nu trebuie sa contina generalitati, ci solutii concrete, motiv pentru care, la realizarea acesteia, au fost consultati specialisti din diferite domenii.
In acelasi timp, Attila Korodi a subliniat ca un rol foarte important in dezvoltarea durabila a Romaniei il au parteneriatele regionale.
Educatia si sanatatea sunt domenii prioritare in noua strategie nationala, a aratat ministrul Mediului. El a explicat ca, in perioada de tranzitie, Romania nu a avut suficienta capacitate administrativa sa organizeze aceste domenii. Mediul, sanatatea si educatia sunt elemente intersectoriale si, in acelasi timp, "provocari cruciale" pentru noua dezvoltare a Romaniei, crede, in context, Attila Korodi.
El a amintit ca prima strategie de dezvoltare durabila a fost realizata in 1999, fara ca acest document sa aiba succesul scontat. Romania, la acea data, nu avea politici publice bine definite si era inca departe de realizarea dezideratului legat de aderarea la NATO si la UE, afirma ministrul Mediului.
Scopul unei strategii de dezvoltare durabila este acela de a asigura necesitatile generatiei actuale fara a compromite sansele celor viitoare, a conchis Attila Korodi.