Kiribati pune bazele celei mai mari rezervatii marine din lume

Statul insular Kiribati din Oceanul Pacific, intre Fiji si Hawai, a creat cea mai mare rezervatie marina din lume, recifele, pestii si pasarile acoperind o suprafata echivalenta cu a Californiei, informeaza Reuters.

Aria protejata din insulele Phoenix are 410.500 kilometri patrati si este unul dintre ultimele arhipelaguri intacte de corali, amenintat insa de pescuitul excesiv si de schimbarile climatice. "Faptul ca un stat insular atat de mic a creat aceasta minunata arie marina protejata reprezinta un angajament de proportii istorice", a spus Russell Mittermeier, presedinte al organizatiei americane Conservation International.

Alaturi de New England Aquarium, organizatia ajuta Kiribati sa puna bazele unui plan de finantare pentru zona in care traiesc peste 120 de specii de corali si 520 de specii de peste, unele specii fiind inca necunoscute cercetatorilor.

In rezervatie exista si unul dintre cele mai importante cuiburi a pasarilor marine din Pacific. Tot aici se gasesc mari populatii de peste si testoase. Aria protejata este de doua ori mai mare decat Kiribati planuise initial la conferinta ONU pentru biodiversitate din Brazilia, in 2006.

"Noile limite includ o suprafata marina mai mare si habitate noi din adancuri cum sunt bancurile de ton si recife inca nedescoperite", a declarat Greg Stone, vicepresedintele programelor marine globale din cadrul New England Aquarium.

Kiribati sustine ca are nevoie de mai multi bani pentru a combate pescuitul ilegal si ca este necesara infiintarea unui fond de 100 milioane de dolari pentru a acoperi costurile si pierderile guvernului dupa anularea permiselor de pescuit.

"Supravegherea necesita o mare parte din bani si avem o barca de paza donata de Australia. Incercam sa cooperam cu Noua Zeelanda si Australia in supravegherea aeriana", a spus Tebwe Ietaeke, secretarul ministrului de Mediu din Kiribati.El a adaugat ca guvernul va permite pescuitul in randul localnicilor.

Conservation International spune ca este vitala protejarea ariei in fata pescuitului excesiv deoarece recifele sanatoase si pestii ajuta zona sa se adapteze mai bine impactului schimbarilor climatice.Recifele sunt deja supuse acestei amenintari. Incalzirea apelor a dus la inalbirea coralilor din zona invecinata Kiribati si din tot Pacificul.

Si Kiribati se confrunta cu consecintele incalzirii globale care a dus la eroziunea zonei de coasta si la contaminarea apelor dulci cu ape sarate.

Rezervatia din Phoenix Islands este aproape de dimensiunea Papahanaumokuakea Marine National Monument din Hawai, singura mare arie marina de conservare americana.

Foto: reuters.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri