Kevin Costner a aparat, miercuri, in fata Congresului american, eficienta unui dispozitiv care separa apa de petrol. Actorul a investit peste 20 de milioane de dolari in acest aparat care a fost ignorat pana la producerea catastrofei ecologice din Golful Mexic, informeaza AFP, citat de Mediafax.
Costner este a doua vedeta de la Hollywood invitata sa vorbeasca in fata Comisiei pentru Stiinta si Tehnologie din cadrul Camerei reprezentantilor despre scurgerile masive de petrol care s-au produs dupa explozia din 20 aprilie a unei platforme petroliere a grupului BP in Golful Mexic.
Cineastul James Cameron, regizorul filmul "Titanic" si cel care a construit submersibile pentru filmul "Abyss", s-a prezentat la lucrarile acestei comisii pentru a vorbi despre o noua tehnica submarina ce ar putea pune capat scurgerilor de petrol din regiune.
"Stiu ca multi se intreaba ce caut eu aici", a declarat Kevin Costner, eroul din "Waterworld-Lumea apelor", asezat alaturi de patru reputati oameni de stiinta, invitati de aceeasi comisie.
"Vreau sa linistesc pe toata lumea, nu fac acest lucru pentru ca as fi auzit niste voci pe cand eram in lanul de porumb", a declarat amuzat actorul american, protagonist in "Terenul de baseball/ The Field of Dreams", in care a jucat rolul unui fermier ce aude o voce care ii cere sa construiasca un teren de baseball pe pamanturile sale, pe care apare apoi fantoma unui jucator de baseball legendar.
Declarand ca a fost impresionat de catastrofa navei Exxon Valdez in 1989, Kevin Costner a marturisit ca in acel moment s-a hotarat sa isi foloseasca averea pentru a pune la punct un sistem eficient de curatare a mareelor negre.
Actorul a cumparat o tehnologie de la un laborator al guvernului american si in 1993 a infiintat o companie, condusa de fratele sau, in care investeste cu regularitate pentru a construi un utilaj capabil sa "trateze" pana la 700 de litri de apa poluata cu petrol/ minut.
In total, cinci dintre aceste centrifuge au fost construite si testate cu succes in Statele Unite si in alte tari, insa nimeni nu le-a dat importanta pana de curand.
"Lucrurile incep sa se schimbe si BP este pe punctul de a ne trimite primele comenzi", a precizat actorul american.
Pata de petrol continua sa se extinda in Golful Mexic de la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce platforma Deepwater Horizon a explodat si s-a scufundat la 60 de kilometri de delta fluviului Mississippi. Dupa ce a esuat de mai multe ori in tentativele de stopare a scurgerii de petrol, grupul britanic a reusit, saptamana trecuta, sa amplaseze cu succes un dispozitiv deasupra conductei avariate.
Dupa ce a afectat grav Louisiana si, intr-o masura mai mica, Alabama si Mississippi, urme de petrol au fost detectate si pe plajele din nord-vestul Floridei. In acest stat, un refugiu al pelicanilor a fost atins de mareea neagra, care a afectat 60 de pasari, intre care 41 de pelicani.