Kenya ar putea opri productia de biocombustibili

Kenya ia in considerare oprirea primei etape a unui proiect de 370 milioane de dolari care urmareste inlocuirea a 20.000 de hectare de pasuni cu sfecla de zahar pentru obtinerea biocombustibilului, informeaza Environmental News Network.

O verificare juridica a proiectului din delta raului Tana, in nordul coastei kenyene, a fost obtinuta luna trecuta la cererea grupurilor de mediu.

Proiectul urmareste generarea de electricitate, pana la 34 de megawati pe zi, si de pana la 20 milioane de litri de etanol pe an.

Autoritatea Nationala pentru Managementul Mediului (NEMA) a aprobat prima etapa a proiectului pe 19 iunie. Doar 500 de hectare de teren agricol vor fi afectate in aceasta faza.

Cercetatorul David Mungai a realizat studiul de fezabilitate al proiectului in septembrie 2007. El a aratat ca nu va exista un impact negativ asupra mediului daca lucrarile se desfasoara in conformitate cu planul si cu legislatia in vigoare.

Sustinatorii proiectului considera ca acest proiect va reduce pretul combustibilului, va crea 20.000 de locuri de munca si va facilita aparitia masinilor alimentate cu biocombustibil in Kenya.

Paul Matiku, reprezentant al Nature Kenya, sustine insa ca lipsesc documente cheie pentru stabilirea impactului.

Un raport realizat de aceasta organizatie arata ca dezvoltatorii supraestimeaza profitul, ignora taxele pentru folosirea apei si poluarea de la fabrica de zahar. Acestia nu tin cont nici de pierderea venitului adus de turismul in zona salbatica.

„Nu putem sa distrugem zona umeda pentru ca avem nevoie de biocombustibil si zahar”, a declarat Wangari Maathai, castigator premiului Nobel pentru pace.

spot_img

Ultimele știri