Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Kelemen Hunor: Nu am fost aleși de urși. Oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal

Vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit despre necesitatea unui recensământ privind populația de urși, subliniind că partidul său nu a fost ales de aceste animale, ci de oameni, și că trebuie să existe un echilibru în gestionarea acestei probleme. Și ministrul Mediului a susținut ieri că trebuie găsită o soluție la problema contactului om-urs, care devine frecvent.

Urși deasupra unui sat din Slovacia

Întrebat la Digi24 dacă reducerea populației de urși este un obiectiv pe agenda UDMR, Kelemen Hunor a răspuns că este necesară în primul rând un recensământ al populației de urși, susținând că „oricum este o populație mult mai mare decât habitatul pentru acest animal”.

„Nu este o temă a UDMR, dar totuși, noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni și trebuie să existe un echilibru în tot ce înseamnă gestionarea acestei probleme. Nu împotriva urșilor, ci în apărarea oamenilor”, a mai spus vicepremierul.

Acesta a refuzat să spună care vor fi soluțiile propuse de Guvern în cazul în care populația de urși este mai mare decât spațiul destinat acestora, însă a precizat că vor fi „corecte și din punctul de vedere al populației de urși, dar și din punct de vedere al locuitorilor în zonele unde trăiesc și urșii, mai ales în Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Prahova, Sibiu”.

Agent Green a reacționat la declarațiile lui Hunor: „Ursul nu este o problemă, ci este un simbol național. Nu trebuie să alegem între om și urs. Trebuie să alegem să ne folosim puțin mintea, să protejăm habitatul speciei.”

Și ministrul Mediului, Tanczos Barna, a subliniat ieri că Ministerul Mediului are obligaţia de a găsi soluţii într-un program de gestionare a acestor populaţii de animale sălbatice, astfel încât „metodele preventive să fie pe primul loc şi să nu mai ajungem în aceste situaţii critice”, făcând referire la faptul că doi urşi au fost surprinşi, marţi, pe pârtiile din staţiunea Predeal.

„Zi de zi lucrurile se agravează şi contactul om urs devine atât de frecvent încât trebuie să găsim soluţii. Ministerul are programe de subvenţionare a acestor cheltuieli. Am avut programe pentru gard electric pentru fermieri, putem găsi soluţii şi pentru administratorii de pârtii. Putem să ajutăm aceste autorităţi locale ca să implementeze măsuri preventive. Cea mai mare problemă de patru-cinci ani de zile, Ministerul nu a făcut nimic. Nu a făcut aproape nimic, Nici preventiv nu a făcut nimic pe evaluarea acestor populaţii. Nu avem un program care să fie operabil şi care să fie pus în practică. Nu avem acele zone de linişte asigurate pentru animalele sălbatice. Intervenim doar în cazul în care se întâmplă ceva. Lucrul este inadmisibil şi rolul nostru, al Ministerului şi obligaţia noastră este să găsim soluţiile într-un program de gestionare a acestor populaţii de animale sălbatice astfel încât metodele preventive să fie pe primul loc şi să nu mai ajungem în aceste situaţii critice”, a mai spus Tanczos Barna.

Zilele trecute, Ministerul Mediului a scos la licitație caietul de sarcini pentru estimarea populaţiilor de urs, râs şi pisică sălbatică din România. Descrierea precizează că aceste populații „pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție”.

spot_img

Ultimele știri