Kelemen Hunor: Gold Corporation a promis bani pentru salvarea patrimoniului cultural al Romaniei

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, asteapta 70 de milioane de dolari destinati salvarii patrimoniului arheologic de la Rosia Montana. Banii au fost promisi de investitorul strain – Rosia Montana Gold Corporation.
 

In total, firma straina ar trebui sa ofere 140 de milioane de dolari pentru restaurarea clădirilor – monument și a siturilor arheologice din Romania, din care 70 de milioane sunt destinati exclusiv zonei Rosia Montana. “Daca compania nu isi respecta promisiunea, am puterea sa opresc personal proiectul. Cei 70 de milioane de dolari sunt garantia ca statul roman va putea salva si pune in valoare patrimoniul arheologic și arhitectural”, explica ministrul Culturii intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, declara anul trecut, intr-o conferinta de presa, ca Ungaria se opune proiectului Rosia Montana, desi aceasta e o decizie interna a Romaniei. Oficialul ungar preciza ca, in cazul in care Guvernul roman va accepta sa inceapa exploatarea la Rosia Montana, Ungaria va avea “cam 300 de intrebari pe aceasta tema”, de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinte nefaste pana la protejarea mediului si a siturilor arheologice din zona. “Dar, desigur, decizia apartine Guvernului de la Bucuresti”, a explicat ambasadorul Ungariei.

Declaratia ambasadorului Fuzes a primit, ieri, un raspuns chiar din partea presedintelui Traian Basescu: "Nu stiu ce avize trebuie sa dea Ungaria Romaniei. Nu trebuie sa-i dea niciun aviz. Suntem inca stat suveran".

PSD cere desecretizarea dosarului Rosia Montana

Liderul delegației europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, a declarat, pentru AGERPRES, ca presedintele Basescu ar trebui sa ceara desecretizarea dosarului Rosia Montana, daca doreste o discutie serioasa pe acest subiect.

"In primul rand sa desecretizeze contractul de la Rosia Montana ca toata lumea sa stie ce castiga Romania in urma exploatarii. In acest moment este doar o discutie de principiu daca sa se exploateze sau nu aurul de acolo, ce se intampla cu zona respectiva, daca se respecta conditiile de mediu. Dar concret ce castiga Romania in urma exploatarii aurului de acolo nu se stie pentru ca contractul este secret. Dacă Traian Basescu doreste o discutie serioasa pe acest subiect, trebuie sa ceara desecretizarea dosarului, ca toti romanii sa stie ca daca se exploateaza zacamantul de aur de acolo, Romania castiga atat, compania care exploateaza investeste atat si castiga atat", a spus Catalin Ivan.

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Mihai Diac
 

spot_img

Ultimele știri