Justitia confirma demolarea fabricii de formaldehida, in presa de astazi

Unirea, Alba: Tribunalul Alba mentine dispozitia de demolare a fabricii de formaldehida Kronochem de la Sebes

Kronochem Sebes (divizie a companiei austriece Kronospan) a pierdut la Tribunalul Alba procesul cu Garda de Mediu prin care solicita anularea dispozitiei de demolare a fabricii de formaldehida construita pe platforma industriala a societatii. In luna septembrie 2007, Garda de Mediu Alba a solicitat Primariei Sebes si SC Kronochem Sebes SA sa ia masurile necesare pentru demolarea constructiei pentru readucerea amplasamentului la starea initiala. Aceasta dupa ce societatea a fost amendata cu 100.000 de lei de Primaria Sebes si cu 70.000 de lei de Garda de Mediu Alba, intrucat instalatia de formaldehida a fost ridicata fara autorizatie de constructie si acord de mediu. Desi constructia trebuia demolata in termen de 30 de zile de la notificare, deci undeva la sfarsitul lunii noiembrie 2007, acest lucru nu s-a mai intamplat, deoarece investitorul austriac a contestat masura in instanta. Intrucat Tribunalul Alba a dat castig de cauza Garzii de Mediu, dispozitia de demolare a investitiei ramane valabila si va fi pusa in aplicare, potrivit reprezentantilor Garzii de Mediu dupa ce sentinta instantei (atacabila cu recurs in termen de cinci zile) va ramane definitiva.

Cel mai probabil insa producatorul de placi MDF de la Sebes va face recurs. Noua fabrica de formaldehida, Kronochem – cu o capacitate de 60.000 de tone pe an – a fost ridicata in ideea sa inlocuiasca vechea instalatie, care este functionala si are o capacitate de 30.000 de tone pe an. Investitia, in valoare de 10 milioane de euro, a fost contestata vehement de catre localnici. Autoritatile locale din Sebes au organizat chiar si un refendum in luna septembrie 2007 pentru a consulta populatia cu privire la interzicerea productiei de substante cancerigene pe raza municipiului. Referendumul nu a fost validat din cauza prezentei scazute a sebesenilor la urne.

Pentru mai multe informatii viziteaza Unirea, Alba

Romania libera, Transilvania: Justitia confirma demolarea fabricii de formaldehida

Kronochem Sebes a pierdut procesul cu Garda de Mediu Alba in ce priveste demolarea fabricii de formaldehida construita fara acord de mediu si fara autorizatie de construire pe platforma industriala Kronospan. In aceste conditii, dispozitia de demolare a investitiei in valoare de peste 10 milioane de euro ramane valabila.

Pe rolul instantei din Alba Iulia se afla nu mai putin decat patru procese in care sunt implicate societatile Kronochem sau Kronospan, pe de o parte, si Garda de Mediu Alba, Garda Nationala de Mediu sau Garda Regionala de Mediu Sibiu, de cealalta parte. In trei dintre acestea au fost date sentinte defavorabile firmelor din Sebes, care au, insa, o ultima posibilitate de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Ultima cauza aflata in judecata are termen saptamana viitoare.

"Kronochem a depus toate demersurile necesare in vederea autorizarii si obtinerii acordului de mediu. Datorita caracteristicilor tehnice ale partilor componente ale instalatiei de formaldehida, s-a impus demararea lucrarilor de asamblare, fara a exista niciodata intentia de a finaliza constructia sau de a o pune in functiune anterior obtinerii autorizatiilor necesare", a precizat directorul Kronochem Sebes, Gheorghe Antal, in actiunea intentata impotriva Garzii de Mediu Alba. Judecatorii nu au fost, insa, convinsi de argumentele invocate de reprezentantii societatilor comerciale din Sebes.

"Am solicitat instantei sa judece cat mai rapid aceste procese. Ne-am spus punctele de vedere, iar acum asteptam hotararea definitiva a instantei. Decizia noastra privind demolarea instalatiei ramane valabila", a spus comisarul sef al Garzii de Mediu Alba, Marcel Danet.

In afara acestor procese civile, Politia municipiului Sebes efectueaza cercetari in urma unei plangeri penale formulate de 21 de cetateni impotriva societatilor Kronochem si Kronospan.

CONTROVERSE

Scandalul privind fabrica de formaldehida cu o capacitate de 60.000 de tone pe an a izbucnit in urma cu un an, cand Primaria Sebes si autoritatile de mediu au descoperit ca instalatia a fost ridicata ilegal. A urmat un sir lung de controale, amenzi si controverse legate de temerea privind cresterea nivelului de poluare in Sebes. A fost organizat chiar si un referendum, invalidat insa. In septembrie, respectiv octombrie 2007, reprezentantii Garzii de Mediu au solicitat demolarea instalatiei fara ca reprezentantii Kronochem sa se supuna acestei decizii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Transilvania

spot_img

Ultimele știri