Jurnalul Nationale: Casa Poporului se inverzeste

Palatul Parlamentului – cla¬dire zero energie. Aceasta este denumirea oficiala a proiectului prin care Casa Poporului va fi securizata ener¬getic, urmind sa consu¬me la fel de multa ener-gie cit va produce. In felul acesta, consumul si, implicit, factura de intretinere vor scadea semnificativ.

Conceptul care va fi aplicat la Casa Poporului este acceptat la nivel international. Astfel, o cladire care este in¬clusa intr-un asemenea program con¬suma cit produce. Discutiile pentru inverzirea Casei Poporului du¬rea¬za de mai multi ani. Chiar si Gu¬vernul a aprobat o lista de masuri pentru securizarea energetica a Pa¬la¬tului, dar pina acum nu s-a facut ni¬mic, in vreme ce in fiecare luna Casa Poporului consuma la fel de multe resurse cit un oras ca Rim¬nicu-Vilcea. Ca atare, Parlamentul Ro¬maniei s-a sesizat si „a dat drumul” unui proiect pentru „inverzirea” Casei Poporului. Acesta va presu¬pu¬ne mai multe componente si va fi fa¬cut cu bani europeni. „Am hotarit sa nu folosim nici un leu de la bugetul de stat sau de la bugetul Parlamentului, pentru a nu se spune ca par¬lamentarii au mai gasit un motiv de a toca bani. Sint practic doua com¬¬panii care s-au oferit sa faca stu¬diile si sa intocmeasca toata documentatia, urmind ca finantarea sa fie facuta exclusiv cu bani de la UE”, a spus Iulian Ian¬cu, initiatorul proiectului „Palatul Parlamentului – cladire zero energie”.

SECURIZARE ENERGE¬TICA. Romania si-a asumat fata de Comisia Europeana o serie de angajamente pentru securizare energetica, perioada de tranzitie fiind 2015. Masurile au fost asumate chiar de Traian Basescu anul trecut, in martie, tara noastra urmind sa consume cu 24,1% mai putina energie. Cu toate acestea, multi considera ca termenul este prea apropiat, avind in vedere volumul urias de instalatii care trebuie montate. La momentul actual, din cauza cererilor foarte mari de pe pietele din intreaga lume, orice contractare de instalatii poate fi onorata abia la sfirsitul anului 2011. Tehnologia second hand nu este de acceptat, in conditiile in care mai multe companii au facut deja oferte pentru asemenea instalatii. Ca atare, parlamentarii au decis sa actioneze pentru a face din Casa Poporului o cladire „verde”. Proiectul va fi lansat astazi la Palatul Parlamentului, Jurnalul National fiind partener media.

INTRETINERE DE MILI¬OANE DE EURO. Constructia gigantica realizata pe vremea lui Nicolae Ceausescu este o adevarata gaura neagra in ceea ce priveste consumul de resurse. Astfel, potrivit Directiei Tehnice a Departamentului administrativ si de infrastructura al Palatului Parlamentului, consumul anual de energie electrica se ridica la 16.254.216 Kwh, iar cel de energie termica la 21.712,99 gigacalorii. Costurile sint, de asemenea, imense: 7.885.338,86 lei pentru electricitate si 4.252.348,70 lei pentru energie termica. Adica peste 3,3 milioane de euro in fiecare an! Este cel mai mare consum al unei cladiri administrative.

CE SE POATE FACE? So¬lu¬tiile exista si, la o prima evaluare, nici nu sint prea greu de pus in practica. Astfel, pe acoperisurile cladirii se vor monta panouri fotoelectrice si fotovoltaice. In al doilea rind, becurile din cladire (toate incandescente) vor fi inlocuite cu unele fluorescente, mult mai economice si cu o durata de viata de pi¬na la patru ori mai mare. Se vor in¬locui si intrerupatoarele electrice. Acestea vor fi de temporizare (cu senzori de miscare incorporati), fie re¬glabile (rotative, pentru diferite in¬tensitati ale luminii in functie de ne-cesitati). O alta idee este instalarea unui soft care sa controleze aparatele electrice din cladire, la¬sindu-le pe acestea complet fara curent electric atunci cind ele nu sint folosite. Este cunoscut faptul ca aparatele lasate in pozitia stand-by consuma aproape la fel de mult ca atunci cind sint deschise. Aceasta este o imensa problema la ora actua¬la in lume. Practic, in Statele Unite ale Americii, 5% din totalul energiei consumate in fiecare an provine de la aparatele aflate in pozitie de stand-by. Practic, daca acest consum s-ar reduce la 1%, 17 termocentrale americane ar putea fi in¬chise pentru ca nu ar mai avea de ce sa produca. O alta masura care se va lua la Palatul Parlamentului este aceea de utilizare a energiei geotermale. Practic, in acest moment exista deja o companie in Bucuresti care foloseste la sediu energie geo¬ter¬mala. La Casa Poporului vor fi ins¬talate pompe termice, iar in acest fel va fi redusa semnificativ factura la energie termica.

Etape si obiective

Prima etapa pentru acest complex pachet de masuri pentru securizarea termica a Palatului este realizarea unui audit energetic al cladirii. Potrivit lui Iulian Iancu, echipa de profesori de la Universitatea Politehnica din Bucuresti s-a oferit sa faca gratuit acest audit. Vor urma studiile de prefezabilitate si fezabilitate, care vor fi facute gratuit de doua companii: Icemenerg si Tils, banii urmind a fi decontati din fondurile Uniunii Europene. Primul obiectiv al investitiei este realizarea unui proiect de lege care sa transfere acest tip de echipare la toate cladirile din Romania, care va duce la o redu¬cere a facturii cu pina la 50%. Setul de masuri specifice care se vor folosi la Casa Poporului se va aplica pe fiecare zona in parte: in unele energie eoliana, in altele biomasa etc. Al doilea obiectiv este schimbarea programei la facultatile de cons¬tructii si arhitectura din tara.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri