Jurnalul National: Taierel, pus sa apere copacii – Jaf in padurile de la Tismana

Dupa ce padurile din Gorj au fost hacuite si exista si probe suficiente in acest sens, anchetatorii inca se intreaba cine sunt vinovatii. Ca de obicei in Romania, ancheta a demarat dupa ce padurile au fost puse la pamant

Groapa de gunoi a orasului gorjean Tismana a fost umpluta cu zeci de cioturi de stejar nemarcate. Cei care au incercat sa ascunda urmele defrisarilor ilegale au dat foc radacinilor in speranta ca-si vor acoperi urmele. Anchetatorii gorjeni au intrat pe fir si cerceteaza 24 de persoane, printre care se afla si angajatii de la Ocolul Silvic Tismana in frunte cu seful lor, Ion Taierel. Ca o ironie a sortii, Taierel a fost transferat la directia plantari.

Zeci de arbori nemarcati au cazut sub securile angajatilor firmei de exploatare Val Forest si ai Ocolului Silvic Tismana. Radacinile arborilor taiati ilegal au fost gasite la groapa de gunoi a orasului, in albia raului, dar si in depozitul de lemne detinut de Valentin Mucenic, patronul firmei Val Forest. In urma inventarierii cioturilor, anchetatorii gorjeni au stabilit ca au fost taiati ilegal o suta de arbori, in special goruni, cu diametrele cuprinse intre 50 si 140 cm, numai buni de furnir. Inspectorii silvici au gasit in depozitul de material lemnos al firmei Val Forest opt cioturi scoase din pamant, care nu prezentau amprenta de ciocan silvic.

DEFRISARI IN GRUP

Unul dintre angajatii lui Mucenic a declarat sub protectia anonimatului: "Eram in jur de 20 de angajati, care primeam dispozitii de la patronul Valentin Mucenic. Noi vedeam ca nu e legal ce se intampla, pentru ca aveam vechime in domeniu si stiam ca n-ai voie sa tai arbori nemarcati. Noi faceam ce ne spunea, mai ales ca cei care ne indicau ce arbori nemarcati sa taiem erau chiar cei doi padurari care aveau gestiunea: Claudiu Ceaureanu si Constantin Achim. Ceaureanu a sapat alaturi de noi la radacina unor goruni, ca sa-i scoatem cu totul din pamant". Arborii se aflau in "ograda" Ocolului Silvic Tismana, unde sef era Ion Taierel, un apropiat al omului de afaceri Valentin Mucenic si finul lui Stefan Bejat, fost prefect de Gorj.

In urma unei expertize s-a stabilit ca prejudiciul de la Tismana depaseste 200.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, muncitorii firmei Val Forest erau impartiti in doua echipe. Ei taiau arborii razant la suprafata solului, dupa care acopereau locul cu pamant pentru a nu lasa urme. O alta metoda folosita de muncitorii lui Mucenic era prin cazanit, care consta in saparea pe langa radacina arborelui, pentru a se taia ramificatiile principale ale radacinii. Dupa care arborele este legat cu un cablu si tras cu TAF-ul.

"In felul asta, lemnul era scos din radacini, dupa care ramanea o groapa pe care o acopereau. Ei nu aveau nevoie decat de trunchi, iar cioturile erau aruncate pe rau sau la groapa de gunoi a orasului, pentru ca lipsa in gestiunea padurarilor e dovedita de cioturile ramase nemarcate. Or, daca nu existau cioturile nu exista nici lipsa in gestiunea padurarilor", a spus unul dintre politistii care s-au ocupat de caz. Seful Inspectoratului Judetean al Politiei Gorj, comisarul-sef Constantin Nicolescu, a precizat: "In aceasta cauza, pe langa persoana mentionata (n.r. – Ion Taierel) in adresa dumneavoastra, au fost cercetate alte 23 de persoane, acestea fiind invinuite, in functie de calitatea si natura actiunilor intreprinse, de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, de taiere ilegala si sustragere de material lemnos".

SANCTIUNI MODICE

In urma scandalului declansat la Tismana, Ion Taierel a fost mutat rapid la serviciul plantari din cadrul Ocolului Silvic Targu-Jiu. Acestuia i s-a imputat faptul ca impreuna cu alti sapte angajati din subordine au "omis" sa efectueze controalele de fond. Din 17 controale, ei au efectuat numai trei, fara a-i deranja pe muncitorii lui Mucenic. Ion Taierel s-a ales si cu diminuarea salariului cu 20% pe o perioada de trei luni.

Contactat, Ion Taierel a spus: "Eu am crezut ca veniti sa ma intrebati de plantari… Voi veniti sa-mi luati mie declaratii? Ma cercetati pe mine? E dosar, e la politie… Asta e… Asa a fost sa fie. Sunt chiar asa o persoana interesanta sa scrieti despre mine? Nu mai sunt sef de ocol, nu am ce sa spun". Nici ceilalti padurari nu au fost iertati de mai-marii Directiei Silvice, care au decis ca padurarului Claudiu Ceaureanu sa i se desfaca contractul individual de munca. Alti cinci padurari s-au ales doar cu diminuarea salariului cu 10% timp de o luna.

"In aceasta cauza, pe langa Ion Taierel in adresa dumneavoastra, au fost cercetate alte 23 de persoane, acestea fiind invinuite, in functie de calitatea si natura actiunilor intreprinse, de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, de taiere ilegala si sustragere de material lemnos", a spus Constantin Nicolescu – comisarul-sef IPJ Gorj.

spot_img

Ultimele știri