Mai multe organizatii ecologiste cer prim-ministrului si ministrului Mediului sa faca presiuni pentru adoptarea in regim de urgenta a Ordonantei de Urgenta 114/2007, actul normativ care poate salva spatiul verde din orase.
Societatea civila este profund nemultumita de faptul ca, desi ordonanta este in vigoare, prevederile ei nu sint respectate de cei obligati sa faca acest lucru, se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de 30 de asociatii ecologiste din toata tara. Ecologistii se declara extrem de ingrijorati de faptul ca aceasta ordonanta este in pericolul de a fi modificata cu amendamente ce permit perpetuarea abuzurilor asupra spatiilor verzi.
SITUATIE FOARTE GRAVA. In scrisoarea deschisa se arata: „O descriere sumara a situatiei spatiilor verzi din localitatile urbane din Romania este urmatoarea: Portiuni din parcurile publice sau chiar parcuri intregi sint retrocedate in continuare si betonate pentru materializarea unor proiecte imobiliare, actiuni ilegale conform prevederilor OUG 114/2007! Spatii verzi din vecinatatea unor blocuri devin arii construibile, fara a fi solicitat acceptul riveranilor, care au dreptul la o opinie si la o dezbatere publica obligatorie (conform Conventiei de la Aarhus semnata de Romania) sau prin sfidarea actiunilor de protest ale acestora adresate autoritatilor locale; aberatia merge pina la construirea unor blocuri la distante de 2-3 m de cele vechi! Se dau avize de construire pe suprafata parcarilor dintre blocuri, continind de multe ori si un aliniament cu vegetatie sau pe spatii de joaca pentru copii! In prezent, unui locuitor al Capitalei ii revin circa 8,5 mp de spatiu verde, existind sectoare precum Sectorul 6, unde unui locuitor ii revin sub 3 mp! Numai de pe aliniamentele stradale lipsesc 600.000 de arbori, conform unei estimari realizate de Fundatia Eco-Civica. Insasi PMB, care este datoare sa apere interesele cetateanului, taie arbori din aliniamentul stradal pentru interese comerciale (cazul cursei de Formula 3 din jurul Palatului Parlamentului).”
Nemultumiri
Pe linga Ordonanta 114/2007, initiativa cruciala pentru spatiile verzi, exista alte doua initiative de o importanta majora, blocate si ele in aceeasi comisie: Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi intravilane si Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, avind aduse in februarie 2008 amendamente pentru declararea de utilitate publica a parcurilor publice, gradinilor botanice, gradinilor zoologice si bazelor de agrement (lucru care ar face imposibila construirea pe aceste spatii).