ATENTIONARE ● Autoritatile trag un semnal de alarma. Incalzirea globala afecteaza deja si tara noastra. Specialistii de la Apele Romane au facut o analiza a raurilor din tara si au constatat ca acestea sunt deja afectate de schimbarile climatice, efectele urmand a fi maivizibile in anii urmatori.
Schimbarile climatice rapide din mediul inconjurator sunt cauzate in principal de cresterea populatiei globului, de cresterea ratei de consum a resurselor si de schimbari ale tehnologiilor si ale organizarii politico-sociale. Cea mai importanta componenta a schimbarilor globale o reprezinta modificarea climei cauzata de efectul de sera, care va avea un impact important asupra mediului si activitatilor economico-sociale.
MONITORIZARI. Observatiile si masuratorile efectuate asupra unor parametri climatici si a efectelor climei asupra resurselor de apa indica anumite semnale produse pe teritoriul Romaniei care sustin ipoteza schimbarilor climatice: in ultimii 100 de ani a fost pusa in evidenta tendinta globala de incalzire pe teritoriul Romaniei, cu cresterile cele mai mari in zonele industriale; aparitia unor fenomene meteorologice nespecifice climatului din Romania (la 12.08.2002 s-a produs la Facaieni o tornada care a distrus 420 de locuinte si retezat arborii din padurea din zona); aridizarea climatului si cresterea frecventei de producere a unor valori extreme de temperatura si precipitatii (temperaturi extreme – la data de 5 iulie 2000 la statia Giurgiu 43,5°C si Bucuresti 42,4ºC; ploi foarte intense cazute pe suprafete mici care produc efecte catastrofale – ploaia de 285 mm cazuta in 30 de ore in Bucuresti in perioada 21-22 septembrie 2005, care reprezinta 60% din cantitatea anuala de precipitatii); cresterea duratei perioadelor secetoase din cauza schimbarilor climatice, respectiv a variabilitatii pronuntate a regimului hidrologic de la un an la altul; cresterea frecventei producerii inundatiilor catastrofale (sase inundatii catastrofale au fost inregistrate in anul 2005 cu o probabilitate de producere intre 1% si 0,5%); producerea celei mai mari viituri pe Dunare in aprilie-mai 2006; cresterea debitului maxim anual pe Dunare cu circa 1.200 m3/s; descresterea grosimii ghetarului de la Scarisoara cu 150 cm in ultimii 100 de ani; cresterea nivelului Marii Negre.
RECOMANDARI. Autoritatile s-au gandit la masurile care trebuie sa se ia in Romania: stabilirea si mentinerea unui sistem de monitoring integrat; imbunatatirea calitatii apei; cartarea zonelor cu risc la inundatii; cooperare la nivel de bazine hidrografice si estimarea costurilor de investitii – includerea unei marje de rezerva pentru monitorizarea schimbarilor.
Concept de amenajare a apelor
Noul concept de amenajare a raurilor are la baza principiile dezvoltarii durabile care pleaca de la ideea ca "apa este o mostenire care trebuie aparata, pastrata si tratata ca atare". Directiva Cadru pentru Apa si Directiva privind Evaluarea si Managementul Riscului la Inundatii promoveaza un nou concept privind amenajarea raurilor, avand ca obiective principale reducerea riscului la inundatii si conservarea biodiversitatii mediului acvatic.
Astfel, se creeaza spatii pentru atenuarea viiturilor prin realizarea unor zone umede, realocarea digurilor unor zone de retentie cu inundare controlata, a unor brate secundare etc., precum si noi spatii pentru natura reprezentate de lunca inundabila, unde se vor dezvolta ecosisteme care ofera conditii pentru flora si fauna.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National