Campania Jurnalului National, "Sa adoptam impreuna cate un parc!", nu a ramas fara ecou. Primariile de sector au inceput sa trimita liste cu terenuri ce pot fi reamenajate in locuri de joaca pentru copii sau spatii de recreere. Nici oamenii de afaceri n-au ramas indiferenti, unul dintre acestia dorind sa investeasca in sectorul unde-si desfasoara activitatea.
Jurnalul National isi propune sa faca din Bucuresti un mare "parc", un loc verde si ingrijit in care oamenii cu bani sa poata si, mai ales, sa isi doreasca sa investeasca. Primul telefon primit ieri, in prima zi a campaniei, a fost al unui om de afaceri din Sectorul 3. "Mi-am dorit de ceva vreme sa ii propun domnului primar Liviu Negoita sa imi dea in ingrijire zonele verzi din jurul localului pe care il detin. Cand am vazut campania voastra, m-am gandit ca ma puteti ajuta sa primesc in administrare acele zone.
Astfel, daca tot am investitii langa Parcul IOR, as putea foarte bine sa am grija si de spatiile verzi din zona. As face un loc de joaca pentru copii, as monta si bancute. Angajatii mei ar avea grija pe urma de zonele amenajate. Pentru asta am nevoie de aprobarea Primariei, bineinteles", a declarat Iulian Capeti. Primul pas a fost facut. Primaria Sectorului 3 va decide daca planul omului de afaceri este viabil si daca spatiul verde cerut poate fi "adoptat". Toate detaliile ulterioare vor respecta legea spatiilor verzi si vor trasa cadrul legal pentru amenajarea si investitia din apropierea Parcului IOR.
De ce?
In Bucuresti, cea mai mare parte a spatiilor verzi sunt vanate de cladiri sau parcari. Investitiile in astfel de zone ar putea taia avantul celor care, in locul copacilor, viseaza betoane si, bineinteles, castiguri pe masura. Poate ca este momentul ca aceia care au construit si s-au bucurat de zonele verzi pe care au ridicat proprietati banoase sa dea ceva inapoi locuitorilor acestui oras. Noi ne propunem sa inveselim Bucurestiul, sa ii dam speranta si oxigen, de ce nu, sa invatam impreuna sa apreciem ultimele spatii verzi ce ne-au mai ramas in urma invaziei imobiliare.
Ce nu avem voie
Jurnalul National si-a propus sa declanseze o campanie care sa stimuleze generozitatea in beneficiul comunitatii. Cu o legislatie deficitara si fara simt civic, am pierdut in cativa ani peste un milion si jumatate de copaci si hectare intregi de verdeata. Daca demersul nostru va avea succes, vom avea zone verzi frumoase, in care nimeni nu are voie sa taie arbori, sa distruga spatiul verde sau sa construiasca carciumi.
Parcul adoptat este un copil de suflet si va fi tratat ca atare. Nu vom defrisa, nu vom agresa zonele verzi cu agenti poluanti si, cel mai important, nu vom mai permite schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, in curs de amenajare sau neamenajate. Vom spune nu oricaror actiuni ce ne priveaza pe noi, locuitorii Capitalei, de dreptul la o viata decenta. Pe o placuta, intr-un colt, va fi trecut numele "parintelui spiritual". Ar putea fi chiar numele vostru. Haideti sa adoptam un parc! Sa contribuim la imbunatatirea vietii de fiecare zi dand din multul sau din putinul nostru comunitatii!
"Este o treaba buna. Atentie insa, nu-i suficient sa adopti un spatiu verde, trebuie sa-l intretii. Si asta e o treaba serioasa. Daca nu-l duci la doctor, parcul moare", ne-a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-Civica, cel care propune autoritatilor si ridicarea unui monument al copacului disparut, avand in vedere jaful care a avut loc in ultimii ani. Daca in 1989 in Capitala erau 34,7 milioane mp de spatii verzi, in 1995 suprafata scazuse la 22,8 milioane mp, in 2001 la 17,8 milioane mp, iar in prezent se estimeaza ca au ramas doar 14 milioane mp. Daca mergem in acelasi ritm, in cativa ani riscam sa nu mai putem respira.
Pentru inceput ziarul nostru propune celor care vor sa investeasca in zonele verzi ale Capitalei sase terenuri lasate in paragina, ce pot fi transformate fie in locuri de joaca pentru copii, fie in parcuri civilizate.
Pentru sponsori, dar si pentru edili
Am lansat aceasta campanie cu speranta ca ideea pe care ea s-a fundamentat va fi imbratisata in primul rand de publicul larg. Ca ne va fi aliat in acest demers si ca noi vom intermedia un "dialog" intre contribuabil si administratia publica. De aceea va solicitam dumneavoastra, cititorilor, sa trimiteti pe adresele de e-mail ale redactorilor nostri (Monica Andrei – monica.andrei@jurnalul.ro, Marina Constantinoiu -marina.constantinoiu@jurnalul.ro), la numerele de telefon ale redactiei (021.318.20.37) si fax (021.318.20.35), dar si mesaje scurte (SMS) la numarul de telefon mobil 0755.15.15.15 (tarif normal, in reteaua Orange) cu propuneri in ceea ce priveste spatiile ce ar putea fi "adoptate". Primariile vor decide daca ele pot fi sau nu amenajate in parculete, locuri de joaca pentru copii sau de recreere.
Valea Argesului- Suprafata: 150 mp
Mai exact, poate fi gasit la intersectie cu Valea Oltului. Un spatiu verde lasat in paragina, care ar putea fi transformat foarte repede intr-un loc placut de recreere. Acum, doar cativa copaci amintesc de faptul ca terenul este trecut in Planul Urbanistic General drept spatiu verde.
Casei Presei Libere – Suprafata: 1,7 ha
Locul a fost destinat initial constructiei Liceului francez "Anna de Noailles". S-a renuntat la idee, pentru ca spatiul era revendicat. Procesul a fost castigat de Primaria Capitalei, zona putand fi transformata doar in parc. Nu se poate construi, pentru ca sub teren se afla cele doua apeducte din zona de nord a orasului.
Strada Brasov- Suprafata: 200 mp
Acest teren, aflat la intersectie cu 1 Mai este plin de gunoaie. Spatiul verde ar putea fi usor reamenajat intr-un parc civilizat. Acum, oamenii prefera sa-l ocoleasca, fiind deranjati de mizeria din zona.
Calea Plevnei- Suprafata: 4 ha
Aflat la intersectia cu Schitu Magureanu, parcul ICECHIM, fostul institut al Elenei Ceausescu, era o zona plina de verdeata, cu pomi fructiferi si cu un iaz. Acum, totul este in paragina. Terenul a fost luat de Primaria Sectorului 6 si dat unui asa-zis mostenitor. Merita salvat.
Strada Sibiu- Suprafata: 250 mp
Spatiul aflat in Sectorul 6 al Capitalei este ingradit si atat. Probabil a fost odata reabilitat ca parc, dar apoi uitat de autoritati. Acum, arata ca o zona parasita, apartine in exclusivitate cainilor fara stapan.
Splaiul Independentei- Suprafata: 300 mp
Aflat la intersectia cu Soseaua Virtutii, maidanul se intinde pe o suprafata de cateva sute de metri. Copaci uscati, iarba tabacita, un teren ce a fost lasat uitarii. Spatiul poate fi transformat intr-un loc de joaca pentru copii sau intr-un parculet cochet.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National