Jurnalul National: Resurse durabile

Resursele culturale si naturale ale Bucurestiului reprezentate pe Harta Verde pot fi descoperite si valorificate prin promovarea lor ca trasee cultural-turistice pietonale. In urma dezvoltarii unei infrastructuri, aceste trasee pot fi parcurse si cu bicicleta.

Astfel se poate reduce gradul de poluare prin incurajarea utilizarii acestor mijloace de locomotie in locul autoturismelor. Mai mult, turistilor care viziteaza Capitala li se pot propune trasee care sa-i indrume in descoperirea "micului Paris" de altadata. Traseele pietonale propuse de liceeni in cadrul proiectului Harta Verde vor fi expuse publicului in toamna. Alina Gealatu, eleva a Colegiului National "Sf. Sava", povesteste despre implicarea in proiectul Harta Verde: "Bucuresti. 2.000.000 de oameni, locuitori ai Capitalei, aproape zilnic au pe buze acest cuvant. 2.000.000 de pareri, tuturor le place sa discute, sa analizeze, sa se plinga. Iar, daca discutind, problemele s-ar rezolva, atunci Bucurestiul ar fi prima capitala din Europa. Sintem o generatie care asteapta cu nerabdare sa migreze spre Europa civilizata. De ce ai alege sa te implici? Cind exista deja locuri unde gasesti tot ce vrei. Ei bine, eu nu stiu raspunsul la aceasta intrebare. Cu toate astea, am decis sa ma inscriu ca voluntar la Harta Verde Bucuresti, un proiect initiat de Asociatia Culturala Goodartofnoon, ce poarta emblema Gis Day". Componenta educationala a acestui proiect implica participarea a 40 de elevi de la doua licee de prestigiu din Bucuresti, Colegiul National "Gh. Lazar" si Colegiul National "Sf. Sava", si unul din Pitesti, Colegiul National "I.C. Bratianu".

AMESTEC. Bucurestiul este o aglomerare de stiluri si epoci diferite, toate suprapunindu-se intr-un inedit cocteil. Imobilul Bancorex, construit in anii ’90, ce tine umbra impunatorului palat CEC, construit in stil eclectic in urma cu peste 100 de ani, este doar un exemplu al acestei simbioze. Cercul Militar National, cu al sau stil neo-clasic, cladirea Ateneului, construita la sfirsitul secolului al XIX-lea dupa tiparele arhitecturii franceze in voga la acea perioada, Palatul Regal etc. Nu ai ce sa vezi in Bucuresti? Gresit. Nu vrei sa vezi. Capitala fiind, orasul pastreaza cel mai bine schimbarile cultural-politice ce au avut loc de-a lungul deceniilor. Sint cladiri in Bucuresti ce spun povesti care se intind pe citeva sute de ani. Unele isi spun virsta, precum Biblioteca Universitara, ale carei capiteluri corintice pastreaza cicatrice de la Revolutia din ’89, in timp ce altele au renascut, exemplu constituind vechiul Teatru National, in prezent hotel de lux. Ce face Goodartofnoon? Scrie povestile care merita stiute pe trasee ce merita vazute. Cursuri specializate Gis pentru cartografierea hartilor, accesul la arhivele Bibliotecii Municipiului Bucuresti in vederea documentarii proiectului, si multi alti specialisti ne ghideaza pentru a asigura realizarea profesionista a unui produs ce isi propune sa dea o alta perspectiva Bucurestiului. In toamna, cind toate proiectele vor fi finalizate, asociatia va avea ocazia sa le inainteze autoritatilor locale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri