Jurnalul National: Regenerabile/ Legea energiei verzi

ANRE va informa Comisia Europeana cu pri­vire la o prevedere a legii de promovare a energiilor verzi, care ofera Hidroelectricii dreptul de a participa cu toata productia la sistemul de certificate verzi.

DEZASTRU / Master Planul Deltei, esec total

"Am notificat deja Consiliul Concurentei si asteptam un raspuns. Vom notifica si CE, de­oa­­rece certificatele verzi sunt ajutor de stat, iar autoritatile de la Bruxelles cu siguranta isi vor spune punctul de ve­dere", a declarat pentru Mediafax, pre­se­dintele interimar al Autoritatii Nationale de Reglementare in do­me­niul Energiei, Nicolae Opris. Legea se apli­ca centralelor hi­dro­­energetice de pana la 10 MW, unitatilor eo­­lie­ne, solare, geoterma­le, care utilizeaza gaze combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaze de fermentare a des­e­u­rilor si gaze de fer­mentare a namolurilor din statiile de epurare si apelor uza­te.

Legea mentioneaza ca pentru atingerea tintelor propuse de Ro­ma­nia cu privire la ponderea energiilor regenerabile in totalul consumului se vor lua in considerare si hi­dro­centralele cu puteri instalate mai mari de 10 MW. Asta avantajeaza puternic Hidroelectrica, singurul producator de electricitate in hidrocentrale din Ro­ma­nia. Compania va pu­tea vinde cate un certificat verde pentru fie­care megawatt-ora (MWh) produs. Romania si-a propus ca in 2010 ponderea electricitatii produse din surse altenative sa fie de 33% din consumul final.

Procentul ar urma sa creasca la 35% in 2015 si la 38% in 2020. Hidroelectrica are in plan vanzarea tuturor hi­dro­cen­tra­le­lor mai mici de 10 MW, iar in aceste con­di­tii nu ar mai fi beneficiat de prevederile legii. Hidroelectrica, alaturi de Electrica si comple­xu­rile energetice Rovinari si Turceni, au fost incluse de Guvern intr-o companie energe­ti­ca na­tio­n­ala, care va concentra 70% din uni-ta­tile de pro­duc­tie a energiei din Romania. Noua com­panie se va numi "Electrica" si va avea o capacitate instalata de 10.000 MW.

IMPRUMUTURI GARANTATE

Legea prevede ca investitorii in unitati noi de productie a energiei din surse rege­nerabile vor avea garantat cel mult 50% din imprumuturile pe termen mediu sau lung pentru aceste investitii, si vor fi scutiti sau li se vor reduce impozite si taxe pe profitul reinvestit timp de trei ani de la punerea in functiune. Opris a adaugat ca ANRE este obli­gata sa aplice legea, care a fost aprobata de Parlament, desi garantarea cel mult 50% din imprumuturile pe termen mediu sau lung pentru investitiile in energii regenerabile este o "supracompensare".

"Este o pro­­ble­ma a Guvernului, noi am spus clar ca este o supracompensare. ANRE nu a fost de acord cu legea in forma propusa, dar suntem obligati sa o aplicam", a adaugat Opris. Alte facilitati sunt asigurarea infrastructu­rii de transport, a cailor de acces, modifica­rea infrastructurii existente si a utili­ta­ti­lor necesare inceperii si dezvoltarii in­ves­titiei, potri­vit Legii pentru stabilirea siste­­mu­lui de promovare a producerii ener­giei din surse regenerabile adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei.

BONUSURI DE LA STAT

Investitorii pot beneficia si de contributii financiare de la buget pentru locurile de munca nou create. Actul normativ precizeaza ca producatorii de ener­gie din surse regene­rabile vor avea acces prioritar la reteaua de transport si distributie, atat timp cat nu este afectata siguranta sistemului energetic na­tional. Pe de alta parte, furnizorii de energie care nu isi indeplinesc cota anuala de certificate verzi vor trebui sa achite contravaloarea certificatelor verzi pe care nu le-au achi­zitionat la pretul de 70 de euro pe unitate. Un certificat verde corespunde unui MWh de electricitate obtinut din surse regenerabile.

spot_img

Ultimele știri