Jurnalul National: Probleme grave cu POS- Mediu

Atena Groza spune ca banii din POS-Mediu sunt un ultim ajutor comunitar substantial pentru a ne alinia la standardele de mediu
Expertul in biodiversitate si fost consilier al ministrilor Sulfina Barbu si Attila Korodi, Atena Groza, vorbeste despre probleme de implementare a Programului Operational Sectorial- Mediu. 4,5 miliarde de euro de la UE si 1 miliard de euro de la bugetul de stat sunt blocati degeaba. Vinovati sunt functionarii si demnitarii din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Ce este POS Mediu?

Programul Operational Sectorial (POS)-Mediu este un instrument financiar constituit din fonduri europene cu o valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea nationala de aproximativ 1 miliard de euro. Este unul din cele mai importante programe si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu in general, iar pentru domeniul protectiei naturii in mod special.

Asta in teorie, in realitate este mai mult decat atat, pentru ca reprezinta un ultim ajutor comunitar substantial pentru a ne alinia la standardele europene de mediu si pentru a ne indeplini angajamentele asumate in momentul aderarii. In mod normal, aceasta infuzie de fonduri ar trebui sa asigure dezvoltarea corespunzatoare a infrastructurii de mediu pentru a elimina decalajul dintre Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ce disfunctionalitati exista in implementarea lui?

Sunt atat de multe disfunctionalitati ca se pot scrie romane legate de derularea acestui program. Totul merge prost si foarte prost, desi in declaratii totul este perfect. Din cele cinci axe prioritare pe care le finanteaza acest program – extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata, dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor, restructurarea si reabilitarea sistemelor de incalzire urbana, implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii si infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale – in mod real deschisa unei competitii de idei si solutii este doar axa ce priveste protectia naturii. In "intelepciunea" sa, pentru celelalte domenii, Ministerul Mediului a solicitat asistenta tehnica pentru realizarea proiectelor. Pornind de la considerentul ca nimeni in afara de cateva consortii bine alese nu ar fi in stare sa scrie proiecte pentru epurarea apelor sau pentru managementul deseurilor. Asa ca se vine cu pachete gata servite aproape indentice, pe care autoritatile locale sunt aproape obligate sa le accepte. Un argument ar fi ca asa se deruleaza totul mai repede. In fapt, nu se deruleaza mai repede, iar implementarea si realizarea in sine a infrastructurii este atat de proasta, incat e clar ca ceva nu e in regula. Singurul domeniu scapat de centralizare a fost natura. Pentru ca in acest domeniu finantarea de la bugetul de stat, cu foarte mici exceptii legate de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si alte cateva studii, a fost intotdeauna aproape nula, tot ce s-a facut a fost cu finantare externa, adica pe proiecte, Romania fiind in 1998 chiar primul stat candidat care a accesat Programul LIFE al Comisiei Europene. Cu toate ca rata de succes a proiectelor LIFE-Natura a facut ca Romania sa fie unul dintre lideri in domeniu (ceea nu inseamna ca toate au mers bine si ca nu au existat si proiecte cu finantare sistata), Autoritatea de Management a POS-Mediu vrea sa demonstreze ca nu exista expertiza in domeniu, asa ca respinge proiectele, fara nici un motiv temeinic. De altfel, pentru ca "anticipase" momentul, inainte de lansarea programului a solicitat asistenta pentru portofoliu de proiecte si in acest domeniu, fara ca macar sa informeze directia de specialitate din minister. Asa ca, desi am inclus 18% din teritoriul national in reteaua europeana Natura 2000, iar alocarea bugetara pentru ariile naturale protejate este zero, conducerea POS Mediu are alte obiective prioritare fata de cele declarate.

Cine este vinovat pentru aceasta situatie?

Cu ceva timp in urma as fi raspuns coordonatorul POS-Mediu, adica secretarul de stat Silviu Stoica. Acum insa cred ca nu este singurul, ceea ce nu-l disculpa. Sunt vinovati toti cei care stiu ce este acolo – si nu sunt putini, dar permit in continuare ca astfel de lucruri sa se intample.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri