Jurnalul National: Petrom vrea sa devina verde

Petrom vrea sa devina producator de energie verde in Romania. Pentru aceasta, impreuna cu OMV Future Energy Fund, analizeaza mai multe proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile precum si unele investitii pentru eficienta energetica. Petrom a anuntat ca studiaza producerea de energie electrica folosind zacamintele depletate de titei si gaze din energie geotermala, producerea de biogaz din biomasa, proiecte de energie eoliana. De asemenea, se mai urmareste folosirea nanotehnologiei pentru cresterea eficientei energetice, separarea bioxidului de carbon din productia de gaze si reinjectarea lui in zacamint in vederea cresterii factorului de recuperare a titeiului, dar si optimizarea energetica a viitorului sediu al rafinariei de la Brazi. "Studiile se vor incheia in 2009, iar pe baza lor vom decide oportunitatea de a investi. Inca nu am stabilit un target privind productia de energie din surse regenerabile", a declarat, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, intr-o conferinta de presa.

Conform estimarilor Petrom, cererea de energie finala este asteptata sa creasca cu 46% pina in 2020 fata de 2005, in timp ce rata dependentei de importuri va urca de la 27% in 2005 la 50% in 2020. De asemenea, rezervele limitate de titei si gaze ale Romaniei vor mai putea asigura cererea inca 14 ani, respectiv 15 ani, la o rata a productiei de 5,2 milioane tone titei anual si 12,5 miliarde metri cubi de gaze pe an. Pentru carbune, rezervele vor mai putea sustine cererea inca 229 de ani, iar uraniul inca 85 de ani.

"Vrem sa facem bani din enegiile alternative, actionarii asteapta profit. Este si un criteriu social, respectiv crearea de locuri de munca, si unul privind protectia mediului", a spus Dorothea Sulzbacher, director in OMV Future Energy Fund.

"Estimarile indica faptul ca 13.000 locuinte ar putea fi incalzite in Romania cu energie geotermala", a spus Sorana Baciu, director de dezvoltare corporativa si responsabil cu relatia cu investitorii din Petrom.

"Avand la baza modelul OMV Future Energy Fund, Petrom a format un grup de lucru cu rolul de a identifica astfel de proiecte, potentiali parteneri, modalitati de finantare si sa sprijine implementarea acestor proiecte in cadrul companiei", se arata intr-un comunicat al Petrom, remis Bursei de Valori Bucuresti.

INVESTITII. In urmatorii trei ani, Petrom va face investitii totale de 4,5 miliarde de euro, in medie 1,5 miliarde de euro anual. Din aceasta suma, 950 milioane de euro vor fi investite anual in explorare si productie, din care 150 de milioane de euro in explorare si 800 de milioane de euro in productie ceea ce va permite continuarea productiei de petrol si gaze si dupa 2040. Petrom estimeaza si o usoara crestere a productiei de petrol in acest an. Petrom vizeaza si extinderea activitatilor de stocare a gazelor in contextul realizarii in 2015 a gazoductului Nabucco. "Vom asigura aceste investitii din cash-flow-ul nostru, insa daca va mai fi nevoie vom face finantari pe termen mediu de pe piata de capital", a precizat Mariana Gheorghe.

Conform reprezentantilor Petrom, zacamintele de titei din Rusia, Marea Britanie, Norvegia vor ajunge la maturitate in curind si ca la productia actuala de 87 de milioane de barili pe zi, exista un echilibru fragil intre cerere si oferta.

Compania estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 11,97 miliarde lei, cu 2,5% mai putin decit nivelul de 12,284 miliarde lei inregistrat in 2007, si un profit net de 2,422 miliarde lei, cu 36% mai mult fata de anul trecut.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri