De data asta nu l-am gasit intr-un club de noapte distrandu-se cu fetite vesele si sampanie scumpa, ci in actele unei tranzactii imobiliare de milioane de euro. Codin Maticiuc, zis si Poponet, baiatul de bani gata, a ajuns sa fie si stapan pe un parc din centrul Capitalei. 3.600 de metri patrati de spatiu verde, cunoscut sub numele de Parcul Duca, au ajuns in posesia firmei familiei lui Poponet in 2005 si de atunci a incercat prin toate mijloacele sa-l distruga, pe teren fiind proiectat un ansamblu rezidential.
Dupa ce a obtinut toate avizele de care avea nevoie, inclusiv autorizatia de constructie de la Primaria Sectorului 1, petrecaretul a vandut parcul la sfarsitul anului trecut unei societati infiintate de doar o luna, primind in schimb noua milioane de euro. Acum, spatiul verde este in pericol, peste 100 de copaci urmeaza sa fie defrisati. Singurii care vor sa salveze parcul sunt oamenii din zona, ei dorind sa-l adopte. Cea mai buna varianta ar fi exproprierea pentru cauza de utilitate publica, exact ca in cazul Bordei.
Parcul Duca, cunoscut si sub numele de Parcul Inginerilor, a fost vandut de trei ori, printre cumparatori aflandu-se si Codin Maticiuc, zis si Poponet, cel care a si obtinut autorizatia de constructie de la Primaria Sectorului 1 pentru ridicarea unui ansamblu rezidential. Peste o suta de copaci urmeaza sa fie defrisati. Singurii care vor sa salveze parcul, adoptandu-l, sunt oamenii din zona. Cea mai buna varianta ar fi exproprierea pentru cauza de utilitate publica, exact ca in cazul Bordei.
3.600 de metri patrati de spatiu verde. Pe scurt, un parc in apropierea Garii de Nord, care are o istorie desprinsa parca dintr-o telenovela. Terenul situat in spatele blocurilor de pe Bulevardul Duca si Calea Grivitei a fost din 1959 amenajat drept parc de oamenii care stateau in zona. La un moment dat s-a numit si Parcul Inginerilor, pe motiv ca in trecut aici au locuit salariatii CFR, cei care au construit Gara de Nord. O zona frumoasa cu peste o suta de copaci, cu locuri de joaca pentru copii, cu alei si banci, o minipadure de castani si tei. Fiind un spatiu bine pozitionat in centrul Capitalei, a fost imediat ochit de baietii destepti.
Primul pas a fost facut imediat dupa ce Traian Basescu a fost ales primar general. Prin Dispozitia nr. 6 din 2001, semnata de primarul Basescu, parcul a fost retrocedat lui Andre Henry Rismont si Soniei Gesy Pereanu prin mandatar avocat Lucia Chereches, in conditiile in care Sentinta civila nr. 741 din 01.11.2000 a Tribunalului Bucuresti nu a recunoscut calitatea de proprietari si de mostenitori a celor mentionati mai sus. Nimeni n-a tinut cont de acest lucru, a fost printre primele dispozitii de acest gen pe care actualul presedinte Basescu le-a semnat in calitate de edil-sef al Capitalei. In acel moment a inceput practic distrugerea Parcului Duca.
In spatele revendicatorilor se afla la momentul respectiv o batrana, internata intr-un ospiciu in Franta. Aflata sub tutela statului francez, multe dintre semnaturile ei au fost controversate, mai ales ca nu semanau. Un scenariu des intalnit in astfel de situatii. Femeia a decedat, iar averea ei, care ar fi trebuit teoretic administrata de statul francez, a ajuns pe alte maini.
VANDUT DE TREI ORI
Pentru ca trebuia sa se piarda urma afacerii, parcul a fost vandut in 10.03.2005 de Andre Henry Rismont si Sonia Gesy Pavlovici, vaduva Pereanu, Societatii Proiect Bucuresti SA. Noua luni mai tarziu, terenul este vandut pentru a doua oara firmei Metropolis Real Estate Developers SRL, care apartine lui Codin Maticiuc (foto stanga), cunoscut mai degraba sub numele de Poponet, "renumit" pentru succesul sau la femei de genul Anna Lesko.
Pentru Poponet, un parc nu reprezenta mai nimic, nu era nici club de noapte, nici terasa de fite, era un loc unde copiii si batranii din zona Garii de Nord ieseau in fiecare seara. Un ansamblu rezidential insa era mult mai tentant. Pana la obtinerea tuturor autorizatiilor n-a fost decat un pas. La 5.09.2007, firma lui Poponet primeste de la Primaria Sectorului 1 autorizatie de construire a imobilelor pe spatiul verde, document care este insotit si de avizul Agentiei pentru Protectia Mediului. Cu toate aprobarile in buzunar, SC Metropolis Real Estate Developers SRL vinde parcul trei luni mai tarziu Societatii Financial Solution SRL, firma care s-a infiintat cu o luna inainte de a achizitiona terenul cu nici mai mult, nici mai putin de noua milioane de euro, mai exact cu 2.500 de euro pe metru patrat.
COPACII, IN PERICOL
Interesant este ca, desi nu mai este proprietar, firma lui Poponet face in continuare demersuri pentru defrisarea urgenta a copacilor din parc, obtinand si avizul Administratiei Lacuri si Parcuri Bucuresti pe vremea cand la sefia institutiei se afla Virgil Carstea. Oamenii din zona au ajuns la capatul puterilor, ultima sansa a lor fiind la primarul general, Sorin Oprescu.
"Toata lumea ne-a inchis usa-n nas. Nimeni n-a vrut sa ne ajute, cu toate ca noi am facut parcul asta, noi am plantat copacii, era locul in care puteam sa ne plimbam copiii. Am ajuns in audienta la domnul primar Oprescu, care ne-a promis ca nu va accepta taierea arborilor", ne-a declarat Emilia Gheata.
La fel de interesant este si faptul ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, si-a schimbat parerea despre teren din 2005 pana in 2007, cand a semnat autorizatia de construire. Astfel la 27.05.2005, edilul trimite o adresa unei asociatii de proprietari, care i-a cerut ajutorul pentru salvarea spatiului verde, in care recunoaste statutul de parc. "Urmare a sesizarii Dvs. la Primaria Sectorului 1 si a verificarilor efectuate la fata locului, va comunicam ca nu s-a constatat nici un fel de lucrari de construire in parcul din spatele blocului Dvs. Din datele pe care le detinem pana la aceasta data, pentru locatia respectiva nu a fost eliberata nici o autorizatie de construire". Asta era in 2005. Doi ani mai tarziu, chiar primarul a semnat actul cu pricina. A existat si o explicatie a dansului. "Cei care au teren acolo au obtinut dreptul de proprietate inainte ca eu sa ajung primar. Nu am investit in spatiul verde tocmai pentru ca stiam ca e teren privat. Singura solutie este ca Primaria Capitalei sa nu accepte taierea copacilor. Terenul trebuie expropriat pentru cauza de utilitate publica, iar eu sprijin aceasta initiativa", ne-a declarat Chiliman. De precizat ca langa parc se afla si un sediu al Administratiei Domeniului Public al Sectorului 1.
Adopta un parc
Am lansat Campania "Sa adoptam impreuna un parc!" cu speranta ca ideea pe care ea s-a fundamentat va fi imbratisata in primul rand de publicul larg. De aceea va solicitam dumneavoastra, cititorilor, sa trimiteti pe adresele de e-mail ale redactorilor nostri (Monica Andrei, monica.andrei@jurnalul.ro, Marina Constantinoiu, marina.constantinoiu@jurnalul.ro), la numerele de telefon ale redactiei (021-318.20.37) si fax (021-318.20.35), dar si mesaje scurte (SMS) la numarul de telefon mobil 0755-15.15.15 (tarif normal, in reteaua Orange) cu propuneri in ceea ce priveste spatiile ce ar putea fi "adoptate". Primariile vor decide daca acestea pot fi sau nu amenajate.