Jurnalul National: Parc cu sase blocuri-turn

Sase blocuri de 11 si 13 etaje vor fi ridicate pe o suprafata de 6.000 de metri patrati. Zona a fost folosita ani intregi ca spatiu verde si loc de joaca pentru copii. Asociatia de locatari cere anularea PUZ-ului aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in luna februarie a acestui an.

Locul de joaca al copiilor, parculetul si parcarile amenajate de administratia locala a Sectorului 3 vor disparea cat de curand. Vor fi pusi la pamant 61 de copaci, iar zona verde in care locuitorii blocului de pe Drumul Murgului se relaxau seara se va transforma mai intai intr-un santier, dupa care intr-un alt cartier rezidential. In realitate, suprafata de 6.000 de metri patrati este verde.

Pe hartie insa, conform Planului Urbanistic General (PUG), cei 6.000 de metri patrati s-au transformat miraculos in zona destinata locuintelor colective. Asociatia de locatari a intocmit numeroase plangeri pe care le-a trimis atat Primariei Generale, cat si Agentiei pentru Protectia Mediului sau Inspectiei de Stat in Constructii. Cea mai grava problema a acestor oameni nu este numai parcul, care era o oaza de verdeata intr-un Bucuresti sufocat. Blocurile lor, ridicate in 1965, au trecut deja prin doua cutremure.
 
Oamenii sunt extrem de ingrijorati mai ales de faptul ca viitorul santier va afecta si mai rau structura de rezistenta a blocului. "Noi nu am stiut ca aici vor construi blocuri, nu ne-a anuntat nimeni. Am gasit PUZ-ul pe internet si am constatat cu stupoare ca este spatiul nostru verde. Blocurile pe care vor sa le ridice sunt mai inalte decat ale noastre. Chiar suntem disperati si am dori sa pastram zona asa cum este ea", a precizat Lucia Mustata, membra a asociatiei de locatari din Drumul Murgului.

HIBELE LEGISLATIEI

Cele sase blocuri sunt pe cale sa devina "realitate" in lumea unui singur proprietar. Stapan peste cei 6.000 de metri patrati, Tatarici Nicusor poate sa construiasca ce isi doreste. Astfel de proprietari care fac ce vor pe terenul lor indiferent de statutul acestuia, au devenit baietii destepti ai imobiliarelor, iar blocurile lor s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie.

Parcuri, spatii verzi, locuri de joaca pentru copii au cazut pe rand victime ale dezvoltatorilor imobiliari. Legile interpretabile si tergiversarile au facut ca joaca cu banii si cu terenurile sa devina o placere. Practic, in Romania, proprietarul unui teren se transforma automat in proprietarul dreptului de a construi. In tarile care respecta legislatia Uniunii Europene, lucrurile stau cu totul altfel. Dreptul de folosinta si dreptul de proprietate sunt bine delimitate.

In urma cu numai trei zile, intr-o dezbatere publica organizata de ONG-urile de mediu se vorbea despre modul in care ar trebui modificata legislatia, astfel incat sa nu se mai construiasca fara noima. Ordonanta 27/2008, care modifica Legea urbanismului 350/2008, reduce considerabil posibilitatea consiliilor locale de a modifica Planul Urbanistic General prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) sau Planuri Urbanisitce de Detaliu (PUD), tocmai pentru a apara orasele de o densificare exagerata. Mai mult, institutiile abilitate ale statului vor fi obligate sa organizeze dezbateri publice, astfel incat oamenii sa stie ce constructii au fost avizate si mai ales sa isi spuna punctul de vedere.

Protectia spatiilor verzi, in ceata

Inca o dezbatere, inca o negociere. Parcul despre care s-a relatat mai sus putea fi salvat daca exista o lege necontestata de protejare a spatiilor verzi. La Camera Deputatilor trebuia sa se discute ieri in Comisia de urbanism Ordonanta de Urgenta a Guvernului 114/2007 prin care se interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, indiferent de tipul de proprietate. Numai ca surprizele au aparut si de data asta. Sefa comisiei, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a cerut amanarea dezbaterilor pana luni, cand vor fi invitati pentru a nu stiu cata oara si primarii din toata tara pentru a-si spune cuvantul.
 
Decizia doamnei Sulfina Barbu n-a fost una intamplatoare. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu, i-a comunicat colegei sale de partid ca nu este de acord cu amendamentele aduse atat Ordonanatei 114/2007, cat si Ordonantei 27/2008, care reduce considerabil posibilitatea de derogare in documentatiile de urbanism, fenomen care a produs in ultimii ani sufocarea traficului si agresiunea asupra imobilelor de patrimoniu.

Nu e de mirare ca reprezentantii PD-L nu sunt de acord cu aceste acte normative care protejeaza atat mediul, cat si patrimoniul, avand in vedere ca cele mai mari defrisari au avut loc in perioada cat la sefia Ministerului Mediului s-a aflat Sulfina Barbu. Chiar si legea a fost schimbata tot in aceea perioada, astfel ca parcurile au putut fi transformate in santiere. In partea opusa se afla cei de la PNL, care vor ca spatiile verzi sa fie protejate printr-un act normativ clar.

"Ma bucur ca in aceasta saptamana, pana la o noua runda de discutii, nu se va taia nici un copac. Dezbateri au tot fost. Am impresia ca ma lupt cu morile de vant", ne-a declarat Lucia Varga, deputat PNL, o sustinatoare a Ordonantei 114/2007. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trimis scrisori tuturor liderilor de partid din Parlament, cerandu-le sprijin pentru adoptarea in actuala forma a Ordonantei 114/2007, presedintele Mircea Geoana asigurandu-l de sprijinul PSD.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri