Calculatoarele si celelalte componente IT sunt "responsabile" pentru producerea a 3%-4% din cantitatea de gaze cu efect de sera, potrivit Global Action Plan. Asta inseamna ca polueaza mai mult decat mult blamata industrie aeronautica. Schimbarea calculatoarelor poate contribui la reducerea acestor emisii. Astfel, in cazul in care compania la care lucrati decide sa cumpere calculatoare noi, ar trebui sa verifice informatiile despre fabricarea acestor componente si despre cat polueaza ele. Nu costa nimic in plus, dar poate ajuta foarte mult mediul. Si componentele hardware pot fi impartite in doua categorii, in functie de substantele chimice toxice din care sunt facute. Greenpeace a realizat un ghid care sa va ajute sa deosebiti cele doua categorii. Cei care lucreaza in companii mari trebuie sa stie ca serverele si celelalte componente ale retelei de calculatoare consuma anual mai multa energie decat un oras cu 250.000 de locuitori. O investitie intr-o retea care sa foloseasca energie provenita din surse regenerabile si sisteme de racire ecologice poate ajuta atat bugetul companiei, cat si mediul.
BICICLETE. Din cand in cand puteti merge la serviciu cu bicicleta. Aglomeratia din orase, cainii vagabonzi, lipsa pistelor, lipsa culturii bicicletelor – toate acestea sunt motive pentru care la ora actuala in Romania nu se poate merge in fiecare zi cu bicicleta spre serviciu. Totusi, de cateva ori pe luna merita incercat. Facem miscare in adevaratul sens al cuvantului, ajutam si mediul. In strainatate, guvernele si marile companii sunt de acord sa dea oamenilor biciclete pentru care sa nu se plateasca taxe. Mesajele ecologiste pot avea de multe ori efect invers. In loc sa constientizeze, oamenii le resping. Este important ca fiecare sa inteleaga ca nu mai este de glumit cu protectia mediului. Pentru asta, o buna metoda ar fi ca oamenii sa se implice in actiuni. De cateva ori pe an e suficient, ocazii sunt nenumarate: ziua Pamantului, ziua Mediului, ziua Apei, ziua Dunarii. In strainatate, multi oameni au inceput in felul acesta sa constientizeze mesajul "verde". Pentru unii a fost suficient ca sa ajunga sa propuna adevarate strategii verzi pentru companiile la care lucreaza.
Electricitate
Consumul de curent electric al firmelor este intre 100 si 1.000 de ori mai mare decat cel al locuintelor private. De aceea, orice reducere a consumului, cat de mica, este foarte importanta. De la a va inchide calculatorul si mai ales monitorul in fiecare seara, dupa ce ati terminat lucrul si pana plecati acasa, si pana la a folosi energie electrica din surse alternative, cercetatorii britanici spun ca aceste metode ajuta foarte mult si protejeaza mediul. Desi in Romania aceste metode sunt inca la inceput, putem urma modelul vesticilor si contribui si noi la reducerea efectelor incalzirii globale. In Bucuresti si in marile orase exista deja cateva firme care au decis sa apeleze la astfel de surse.
Reciclarea
Cantitatea de hartie care se risipeste in fiecare zi in cladirile de birouri este in crestere in fiecare an. Unele studii indica faptul ca la birou se foloseste intr-o singura zi aceeasi cantitate de hartie cat foloseste un om obisnuit, la el acasa, intr-un an! Prima masura este printul pe ambele fete ale foii, atunci cand este posibil (si de cele mai multe ori este!). Inseamna reducerea la jumatate a consumului! Apoi, hartia aruncata la cos poate fi reciclata. Este suficienta o intelegere, nu neaparat contract, cu un centru de preluare a hartiei. Vor fi fericiti sa vina o data pe saptamana (sau chiar mai des) sa ia hartia de la sediul dumneavoastra.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National