Jurnalul National: Nici un deputat suta la suta „verde”

Noua organizatii neguvernamentale care au evaluat voturile deputatilor privind legile cu impact asupra mediului au prezentat ieri concluziile acestui studiu: nici un parlamentar nu este suta la suta "verde". Cel mai mare procentaj obtinut este de 75%.

Cele noua ONG-uri au identificat 22 de proiecte de legi cu impact pozitiv sau negativ asupra mediului si au facut un clasament al parlamentarilor din Camera Deputatilor, pe baza votului acordat de acestia respectivelor proiecte. Motivul pentru care au fost evaluati deputatii este faptul ca aceasta este camera decizionala.

Principala concluzie a studiului este ca nici un parlamentar nu este suta la suta ecologist, primii patru clasati obtinand un procent de doar 75%. Acestia sunt Calin Ion, Iuliu Nosa, Mihai Dumitriu si Gheorghe Chiper, toti de la Partidul Social Democrat (PSD). Partidul Social Democrat s-a evidentiat ca grupul parlamentar "cel mai verde", cu un scor de 47% din cazuri in care a votat in favoarea legilor de mediu.

Cei mai putin ecologisti dintre deputati sunt, potrivit aceluiasi studiu, Pal-Peter Haszmann (UDMR), Mihail Vlasov (PNL), Eugen Constantin Uricec (PD-L), Ovidiu Ioan Silaghi (PNL), Gergely Olosz (UDMR), Doru Geany Balan (PSD) si Gheorghe Mirel Talos (PNL), toti cu un scor de 0%.

SITE CU MONITORIZARI PENTRU POLITICIENI

Ecologistii au lansat si un site pe care utilizatorii pot accesa informatii despre deputati, in functie de judet. Fiecare deputat are pagina sa, unde sunt prezentate rezultatele sale in functie de voturile acordate legilor de mediu, de absenteism si de rezultatele partidului din care face parte. Totodata, este reprezentat si modul de votare a fiecarui parlamentar, detaliat pe fiecare proiect de lege.

Absenteismul "cvasigeneralizat" al parlamentarilor cand vine vorba despre votarea legilor de mediu influenteaza negativ adoptarea acestora, a mai spus Costel Popa.

Ioana Ciuta, director executiv al Fundatiei TERRA Mileniul III, a declarat ca organizatia pe care o conduce, impreuna cu Asociatia Alma-Ro, a coordonat capitolul de proiecte de lege privind energia si transporturile care au impact asupra mediului.

CONTRACTE FARA LICITATIE APROBATE DE PARLAMENT

"Un exemplu negativ il reprezinta aprobarea in Parlament a incredintarii fara licitatie a contractului de lucrari pentru Autostrada Brasov – Bors firmei Bechtel International, prin derogare de la normele privind achizitiile publice – efectul negativ al legii respective este evident actualmente –, in conditiile in care organizatiile de mediu au semnalat in mai multe randuri faptul ca asa-numitul «interes national» a fost stabilit la nivel central, iar in procesul de planificare si contractare, transparenta decizionala, consultarea publica si impactul social si de mediu au fost complet marginalizate", se arata intr-un comunicat de presa al ONG-urilor de mediu, fiind citata Ioana Ciuta.

spot_img

Ultimele știri