Jurnalul National: Inca un parc, temelie de bloc

Bucurestenii se bucura vara de temperaturi pe care le-ar putea "invidia" orice locuitor al Africii. Praful vine la pachet cu afacerile imobiliare, iar spatiile verzi se transforma in zone rezidentiale. Un parc din Sectorul 4 a ajuns in Planul Urbanistic General, dintr-o intorsatura de condei, "zona destinata locuintelor colective". Vindut de trei ori, terenul a intrat in suveica imobiliara specifica plaiurilor dimbovitene.

Ridicarea unui bloc de zece etaje pe spatiul verde a primit girul Consiliului General al Municipiului Bucuresti in februarie 2008. Cei 2.500 de metri patrati "binecuvintati" cu beton se gasesc pe Aleea Ciceu intre alte trei cladiri, servind ca spatiu de recreere pentru 1.500 de oameni. Inca de acum 40 de ani, terenul era incadrat ca parc, iar locatarii zonei asa si-l amintesc. Intre peretii de beton ai cartierului, destul de sarac in zone verzi, peticul de verdeata era binevenit. Intretinut si folosit ca parc ani buni, o data cu razboiul imobiliar din Bucuresti, terenul isi pierde incet semnificatia. Copacii dispar, parcul e lasat in paragina.

PARC FARA STATUT. Asociatia de locatari a fost insa atenta si a cerut reamenajarea acestuia, tocmai pentru a nu pierde zona verde dintre blocuri. In prima faza, reamenajarea a insemnat mobilier de joaca pentru copii si citeva bancute. In momentul in care si-au dorit mai mult si au cerut Aministratiei Domeniului Public a Sectorului 4 amenajarea si ingrijirea spatiului ca parc, li s-a raspuns ca nu este posibil. Parcul nu mai era parc, se transformase, cel putin pe hirtie, in bloc de zece etaje.

Se spune despre bucuresteni ca nu lupta pentru zonele verzi si ca aceasta este cauza pentru care au pierdut atit de mult "oxigen". Partial adevarat, dar la fel de adevarat este faptul ca autoritatile si afaceristii cu viziune au stiut sa fenteze legea si sa planteze beton in locul pomilor. Pe Aleea Ciceu, oamenii sint informati si au cerut anularea hotaririi de consiliu care "sfinteste cladirea". In cele citeva pasaje ale memoriului locatarilor, legile sint mentionate cu atentie, la fel cum sint mentionate si cerintele Uniunii Europene in privinta spatiilor verzi.

"Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura din terenul intravilan o suprafata de spatiu verde de minimum 20 mp/locuitor, pina la data de 31 decembrie 2010, si de minimum 26 mp/locuitor, pina la data de 31 decembrie 2013, iar in perimetrul respectiv locuiesc peste 1.500 de persoane… in documentele anexate la hotarirea privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – Aleea Ciceu nr. 7 A Sector 4, ce a fost aprobata in sedinta Consiliului General, din data de 13 februarie 2008, terenul mentionat a fost incadrat in zona destinata locuintelor colective cu maximum P+3-P+4 niveluri, iar Hotarirea aproba construirea unui imobil S+P+10, fapt ce afecteaza rezistenta constructiilor din zona si creeaza grave probleme infrastructurii invechite", precizeaza oamenii in sesizarea lor.

ARGUMENTE. Memoriul locatarilor este corect si intesat de legi. Vorbim de o zona verde, care, potrivit legislatiei, nu ar trebui sa isi schimbe statutul. Mai vorbim de un Bucuresti sufocat, in care promisiunile electorale mizeaza pe spatii verzi si parcuri. Dincolo de imaginile ce dau bine, se gasesc insa baietii destepti din imobiliare care fac banii si jocurile. Nici in cazul terenului de pe Aleea Ciceu lucrurile nu stau altfel. Este inconjurat de interese frumoase, fiind vindut de trei ori, iar ultima suma incasata de unul dintre multii proprietari este de 1.800.000 de euro.

Asociatia a trimis mai multe note de protest atit Primariei de sector, cit si Primariei Generale. Locatarii au trecut in sesizarea lor Legea spatiilor verzi, care nu permite schimbarea destinatiei acestora. Oamenii stiu legea, nu stiu insa ca oaza lor de verdeata este intr-o suveica imobiliara cu vinzari repetate.

ISTORIA VINZARILOR. Cei 2.500 de metri patrati au fost instrainati de trei ori. In urma unei retrocedari din 2006, Rusescu Ion obtine titlul de proprietate pe terenul de pe Aleea Ciceu. O luna mai tirziu, terenul este vindut celui de-al doilea cumparator – Capatina Marian-Jean. Acesta este si cel care obtine pe terenul de mai sus toate actele necesare ridicarii blocului de 10 etaje, fara a avea insa vreo intentie de a ridica blocul. Ciudat este si faptul ca, intr-o luna, imediat dupa obtinerea hotaririi de consiliu, parcela a fost instrainata de doua ori. Suspiciunea vine si din faptul ca imediat ce avizele necesare au fost obtinute, Capatina a vindut parcela, cu aprobari cu tot, unei societati: SC EASTERN ESTATES & INVESTMENTS ROMANIA SRL. Firma care, la rindul ei, a vindut terenul catre SC EASTEN KRONSTADT SRL. Aceasta este si beneficiara hotaririi de consiliu obtinute anterior de Capatina Marian-Jean.

CIUDATENII. Proprietatea asupra terenului din Aleea Ciceu "s-a plimbat" foarte mult. Mai intii a batut pasul pe loc la Marian-Jean Capatina, cel care a cumparat terenul de la beneficiarul retrocedarii, Rusescu Ion. "Jocul de glezne" a luat sfirsit in momentul in care Capatina a obtinut toate actele necesare transformarii celor 2.500 de metri patrati de spatiu verde in zona de construit "locuinte colective". Si atit timp cit autoritatile se fac ca nu vad ca Legea spatiilor verzi a fost incalcata, in loc de parc chiar locuinte colective vor fi.

Afaceri la indigo

Capatina Marian-Jean, ilustrul necunoscut, dar pion de baza in multe dintre afacerile imobiliare cu valoare din Bucuresti, a fost intermediarul mai multor vinzari repetate de terenuri. In Sectorul 6, acesta a devenit proprietarul a 5.000 de metri patrati in Parcul Favorit. Acest parc a ajuns la mina afaceristilor cu viziune in urma unei puneri in posesie. In 2006, Nafornita Elena si Jianu Gheorghe, petentii care au avut teren in alta parte, au fost recompensati de autoritati tocmai in Parcul Favorit. Ulterior, cei doi mostenitori au vindut terenul aceluiasi Marian- Jean Capatina. Ziarele relatau la acea vreme modul in care Cristian Poteras, primarul Sectorului 6, si Mioara Mantale, prefect al Capitalei, au acceptat o retrocedare intr-un parc.

Tot in Sectorul 6, Marian Capatina a vindut un teren de 39.955 de metri patrati pe Splaiul Independentei. La fel ca in cazul Parcului Favorit, terenul a fost cumparat de catre Capatina de la mostenitori si vindut ulterior pe sume de milioane de euro. Mostenitorii averii de pe Splaiul Independentei ar fi avut o suprafata de teren generoasa in comuna Domnesti, judetul Ilfov. Au fost recompensati insa tocmai in centrul Bucurestiului, pe terenul administrat de Institutele de Biologie si Biochimie si ICECHIM. In 2008, Capatina revine si, exact in acelasi mod, prin cumparari repetate si in schimbul unor sume frumoase de bani, devine proprietarul unui parc din Berceni.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri