Ariile noastre protejate sint tocmai bune pentru intreceri de vinatoare. Asa cred unii dintre alesii nostri. Dar vinatul e din ce in ce mai rar, iar habitatele lighioanelor scad pe zi ce trece. Aparatorii animalelor vinate vor protesta fata de legea vinatorii, care urmeaza sa fie votata marti, 9 septembrie.
Asociatia Kogayon ii cheama la miting pe iubitorii animalelor si ai naturii, de Sfinta Marie Mica. Cei carora le pasa de soarta ariilor noastre protejate vor protesta fata de legea care prevede permiterea vinatorii in parcurile nationale. Demersul anterior al asociatiei a avut ca efect returnarea acestui proiect de modificare a legii vinatorii de catre presedintele Parlamentului, in doua rinduri. Insa martea viitoare, alesii vor putea decide sa adopte modificarile, in defavoarea animalelor si a ariilor protejate.
O LEGE CU SUSPENDARE. Noul proiect de modificare si completare a Legii vinatorii ar da mina libera amatorilor de trofee, nici mai mult, nici mai putin decit sa-si exercite hobby-ul in parcurile noastre nationale. O fi adevarat ca sportul asta, sau ce-o fi el, ar aduce o gramada de bani Romaniei si ar ajuta turismul in anumite zone, insa asta nu inseamna ca trebuie sa ne sacrificam ariile protejate pentru a satisface nevoia de singe a oamenilor cu bani si pentru a umple buzunarele organizatorilor de competitii. Cit despre turism, se poate face si fara o pusca-n mina… "9 septembrie 2008 este termenul la care Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor va depune raportul legii in vederea votarii in plen, dupa ce aceasta a trecut de Senat cu unanimitate de voturi, cu aceleasi prevederi aberante. Pentru a impiedica aprobarea legii in Parlament, pregatim un miting de protest, pe 8 septembrie, in fata Parlamentului, in Piata Constitutiei, intrucit, conform Constitutiei, presedintele este obligat sa o promulge dupa reexaminare", spun reprezentantii Asociatiei Kogayon. La miting se va demonstra pasnic impotriva initiativei legislative si se vor depune petitii alaturi de listele de semnaturi ale celor care s-au alaturat demersului asociatiei, adica 85 de organizatii ecologiste si alti peste 12.000 de oameni. "Alaturi de noi in demersul nostru este si Ministerul Mediului, care a promis ca va merge cu amendamente la comisie. A fost depusa o petitie si la Parlamentul Europei, de unde am fost instiintati ca aceasta se afla in curs de solutionare", explica membrii Asociatiei Kogayon.
IN ASTEPTARE. Protestatarii asteapta acum un raspuns din partea Primariei Capitalei, care va decide daca mitingul se va putea desfasura acolo unde doresc organizatorii, in ziua si la ora anuntata. "Chiar daca nu ni se va aproba actiunea de luni, vom organiza mitingul in alta zi sau in alta parte. Asteptam acum raspunsul Primariei", ne asigura membrii Asociatiei Kogayon. Pentru reexaminarea Legii vinatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 a intervenit si seful statului, la inceputul anului, pe 23 mai. Presedintele Basescu preciza in cererea de reexaminare ca legea utilizarea termenilor precum "zone cu protectie stricta" sau "zone cu protectie integrala a ariilor naturale protejate" poate crea confuzii.
IN DEZACORD CU UE. "Termenii nu sint definiti corespunzator si nu isi gasesc corespondenta in legislatia specifica din domeniu, astfel incit vor da nastere posibilitatii ca vinatoarea sa se realizeze, cel putin partial, pe suprafata ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora", se specifica atunci in comunicatul prezidential. La o analiza atenta a proiectului de modificare a Legii vinatorii se poate constata ca multe dintre propuneri contravin reglementarilor internationale si scopurilor pentru care au fost create ariile protejate. Astfel, pe linga impactul devastator pe care-l va avea asupra mediului si a biodiversitatii, se incalca si acquis-ul comunitar, transpus in legislatia nationala. In aceste conditii, Comisia Europeana va putea declansa procedura de infringement, prevazuta la articolul 226-228 din Tratatul CE.
Capre negre
In Parcul National Muntii Rodnei, vinarea caprelor negre a fost interzisa pentru urmatorii 10 ani. Asa a decis ieri Agentia de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud, dupa ce institutia a primit din partea Romsilva o solicitare de eliberare a unei autorizatii de vinare pentru un exemplar de capra neagra. Nu a avizat-o si nici nu va face asta in urmatorul deceniu. APM a cerut opinia Consiliului Stiintific al Academiei Romane si a Ministerului Mediului, recomandarea acestora fiind sa nu se elibereze astfel de autorizatii in urmatorii 10 ani