Jurnalul National: Gradina botanica din Jibou, o frumusete in devenire

Gradina botanica din Jibou a fost infiintata in 1968 de profesorul Vasile Fati de la liceul din localitate. Doi ani mai tarziu, devine institutie independenta si baza de cercetare in domeniul biologic si botanic. La acest moment, gradina botanica este parte a Centrului de Cercetari Biologice a orasului Jibou si punct de atractie didactica si turistica pentru toata zona.
de Cornelia Constantin

Gradina este situata in nord-estul orasului, pe una dintre terasele create de raul Somes si valorifica patrimoniul vechiului parc aflat pe domeniul Castelului Wesselényi, pe un teren de 25 hectare. Ca si celelalte gradini botanice romanesti, gradina din Jibou este organizata pe sectoare, fiecare cu o functionalitate si un scop anume. La acest moment, gradina cuprinde 5.000 de varietati de plante, in conditiile in care unele spatii sunt inca in curs de amenajare.

MEREU ALTFEL
Sectorul ornamental ofera mereu o priveliste noua, in functie de sezon. Aici se pot observa tehnicile de cultura ale plantelor si felul cum se pot obtine efecte decorative de durata cu arbusti, arbori, flori perene sau anuale. Sectorul fitogeografic exploateaza la maximum amplasamentul terasat. Aici plantele se regasesc in functie de zonele de origine. In acest sector se afla si gradina japoneza cu plante aduse din extremul orient, gradina romaneasca, gradina cu vestigii romane, plante aduse din America de Nord, Pirinei si Cauzaz. Flora Romaniei se regaseste si ea in sectorul fitogeografic, organizata conform provinciilor istorice.

RARITATI PROTEJATE
Sectorul sistematic este inca in curs de amenajare, dar, sub indrumarea personalului gradinii, poate fi vizitat. Cuprinde un lac de acumulare, flori rare, flora si fauna fosila. Aici se poate observa felul in care au evoluat si s-au adaptat plantele de-a lungul timpului la conditiile de mediu in continua transformare. Sectorul ecologic se ocupa de legaturile subtile sau evidente dintre diverse segmente ale lumii vegetale si felul cum interactioneaza acestea.

Vizitand sectorul economic putem sa invatam cum se face o terasare reusita, ziduri de sprijin pentru terenuri in panta, tehnici de drenaj si de udare a plantelor prin picurare sau aspersiune, cum se pot proteja arborii de brume etc. Sectorul plantelor medicinale ne reaminteste ca cele mai bune remedii le gasim in natura si ca nu trebuie decat sa avem priceperea necesara pentru a le folosi. Sectorul dendrologic este o padure naturala, cu copaci seculari si cu pepiniera in care se cultiva un sortiment variat de arbori.

Gradina are trei sere, cladiri emblematice pentru acest spatiu. Prima este pentru cercetare, a doua pentru producerea de flori taiate, iar cea de-a treia, cu opt departamente, ilustreaza bogatia speciilor botanice din intreaga lume, plantele fiind grupate in functie de mediul de dezvoltare. In bazinul central cu apa calda se cultiva lotusul de Amazon, in palmarium gasim diverse varietati de palmieri, intr-un alt departament vedem numeroase orhidee, alt departament ne arata plante mediteraneene si australiene. Bromelii, ferigi, plante decorative prin frunze, bulboase felurite… toate pentru vizitatorul iubitor de frumos. Vizitati gradina si vedeti pe viu cum se naste un spatiu dedicat studiului, frumosului si, de ce nu, relaxarii.

DE AJUTOR
Iubitorii de plante, fie ei profesionisti sau novici, gasesc la gradina din Jibou un muzeu botanic, un herbarium, o biblioteca de specialitate si o… seminterie. Personalul gradinii este implicat in munca de cercetare, de imbunatatire a speciilor, de introducere in patrimoniul gradinii a unor specii rare de plante. Gradina a fost si continua sa fie o baza didactica si se lucreaza la o evidenta detaliata a taxonilor detinuti si a cercetarilor in desfasurare. Exista desigur legaturi cu alte institutii similare din tara si din lume.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri