Ieri s-a incheiat cea de-a doua expeditie internationala a Dunarii, Joint Danube Survey 2, cu o conferinta de presa sustinuta la Tulcea pentru punctarea evenimentului. Pana acum, concluzia este ca Dunarea este mai curata dupa ultimele investitii facute de toate statele riverane. Dar marile orase inca polueaza semnificativ.
Rezultatele celei de-a doua expeditii Joint Danube Survey 2 vor fi facute publice la inceputul anului viitor, dupa ce vor fi analizate probele de laborator.
Fata de prima actiune de acest fel, care s-a desfasurat in anul 2001, aceasta expeditie a presupus analiza mult mai amanuntita a tuturor factorilor care pot indica gradul de poluare a apei si evolutia acesteia in urma investitiilor pentru ecologizare. Tarile dunarene au infiintat Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) pentru a facilita implementarea conventiei intre statele riverane Dunarii. In prezent, Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Comisia Europeana, Germania, Ungaria, Moldova, Romania, Republica Slovaca si Slovenia sunt parti semnatare ale ICPDR. Ucraina, Iugoslavia, Bosnia si Hertegovina sunt ultimele care au primit aprobarea pentru calitatea de membru, ca urmare a ratificarii in Parlamentele proprii a DRPC.
COOPERARE. Aceste actiuni sunt posibile in urma Conventiei pentru Protectia Fluviului Dunarea (Danube River Protection Convention), care a fost semnata in 1994 si a intrat in vigoare la 22 octombrie 1998. Lucia Ana Varga, presedintele ICPDR si secretar de stat in MMDD, a subliniat in cadrul conferintei de presa ca Romania are un rol important in realizarea acestui proiect prin fondurile alocate si prin valoarea specialistilor pe care i-a pus la dispozitie. "Rezultatele JDS 2 vor fi importante pentru reducerea poluarii cu nutrienti, metale grele si letale, care afecteaza biodiversitatea fluviului Dunarea. De aceea, este foarte important ca toate tarile riverane sa colaboreze si sa investeasca sa ia aceste masuri de combatere a poluarii fluviului Dunarea", a adaugat secretarul de stat.
Philip Weller, secretar executiv al ICPDR, a explicat pe larg in ce consta munca specialistilor si de ce este aceasta expeditie cea mai completa de pana acum. "Expeditia JDS 2 a facut pentru prima data analize biologice, acestea fiind extrem de relevante pentru identificarea modificarilor hidromorfologice ale apelor cauzate de impactul aglomerarilor urbane si a lucrarilor hidrotehnice", a spus Philip Weller. Una dintre solutiile oferite de reprezentantul ICPDR a fost aceea ca tarile riverane sa coopereze si sa ia decizii comune, acolo unde este cazul, in ceea ce priveste schimbarea structurii raurilor. Branko Velimirov, specialist in microbiologie al echipei internationale, a detaliat metodele mai complexe de prelevare a probelor. Pe de o parte, este vorba despre folosirea metodei moleculare in cadrul laboratorului international al ICPDR, de la Viena, iar pe de alta parte, despre cea de interobacterii, extrem de importanta pentru identificarea micropoluantilor.
PROBLEME ACTUALE. Una dintre concluziile imediate ale acestei expeditii este ca apele fluviului sunt poluate in apropierea marilor orase. Budapesta, Belgradul si Bucurestiul sunt cap de lista la capitolul poluare. Investitiile au crescut in ultimii ani pentru ecologizare, dar aceasta problema a oraselor mari se pare ca e inca departe de a se rezolva. Toate tarile riverane vor mai aloca fonduri importante si in urmatorii ani pentru scopul comun de curatare a apelor, a caror calitate ne afecteaza pe toti in mod egal.
FESTIVITATE SI LAUDE. Cei care s-au intors ieri de pe Dunare au depus eforturi mari pentru aceasta cercetare. Echipa a muncit si ziua, si noaptea, deoarece pescuitul stiintific se face la ore foarte bine stabilite si cu tehnici speciale. Nu au lipsit nici greutatile cauzate de vreme sau de micile defectiuni ale ambarcatiunilor, asa cum povestesc unii membri ai echipajului. La finalul conferintei de presa, Philip Weller, secretarul executiv ICPDR, impreuna cu Lucia Varga au inmanat membrilor echipelor internationale diplome de excelenta. Aceasta a fost dovada aprecierii eforturilor pe care cei 18 specialisti le-au depus pe intregul parcurs al expeditiei, de la izvoarele Dunarii, din 14 august, la Regensburg, in Germania, pana la varsarea in Marea Neagra, la 28 septembrie la Tulcea. Philip Weller, Bela Csanyi, coordonatorul echipei internationale, Marius Postelnicescu, directorul general al ANAR, alaturi de membrii echipelor internationale si nationale si autoritatilor locale, au vorbit pe scurt despre evaluarea parcursului expeditiei. Acestia au anuntat necesitatea si impactul unor astfel de actiuni stiintifice pe termen mediu si lung.
Doua echipe de experti. Expeditia a durat 47 de zile, de la 14 august, cand a avut loc startul oficial de la Regensburg, Germania, pana ieri, 27 septembrie, prin incheierea oficiala de la Tulcea. Finalul a fost marcat de recoltarea probelor pe cele trei brate al Dunarii. Pentru recoltarile de pe afluentii inclusi in proiectul JDS 2 s-au constituit echipe nationale, care au colectat probele pe care le-au transferat la bordul vaselor-laborator pentru a fi procesate. Metodele si mana de lucru au fost aceleasi, pentru a se asigura diminuarea posibilelor erori. Din echipa internationala, compusa din 12 membri, au facut parte si doi specialisti ai ICIM. Grupul de Experti de Monitoring si Evaluare (M&A/EG) a fost coordonatorul intregii expeditii, in toate etapele acesteia. Conform intelegerii cu MMDD, pentru coordonarea tuturor operatiilor, efectuarea acestora de la recoltare si analiza pana la finalizarea capitolelor aferente din raportul final, responsabilitatea a revenit Grupului de Experti M&A, iar la nivel national, membrilor M&A din fiecare tara. In cazul Romaniei, acestia sunt L.N. Popescu, G. Chiriac, T.L. Constantinescu de la Apele Romane si C. Toader de la MMDD. Specialistii nostri au acordat tot sprijinul necesar echipelor JDS 2 pe parcursul desfasurarii expeditiei pe tronsoanele nationale sau comune si vor participa la elaborarea finala a raportului JDS 2. Romania va organiza si evenimente publice, inclusiv pregatirea acestora, pentru promovarea proiectului prin serviciile specializate de la MMDD.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National