Comuna Cogealac a ajuns, peste noapte, camp de lupta in razboiul centralelor eoliene. In timp ce Eolica Dobrogea, partenerul grupului spaniol Iberdrola, cere referendum pentru ca localnicii sa-si dea cu parerea cum sa fie folosit potentialul energetic al zonei, primarul Hristu Cati a fost retinut dupa ce Politia l-a acuzat ca ar fi instigat la violente pentru a opri instalarea parcului eolian CEZ. Compania ceha se trezeste in situatia ca un anonim sa isi aroge rolul de purtator de cuvant si sa concedieze la televiziuni firma de paza a santierului.
Miliarde de euro sunt miza acestei lupte intre spanioli si cehi care se poarta pe aripile vantului.
Eolica Dobrogea, interesata sa dezvolte centrale eoliene in localitatea Cogealac din Constanta, concurand astfel cu grupul CEZ, va cere primariei comunei sa organizeze un referendum prin care membrii comunitatii locale sa stabileasca modul in care va fi utilizat potentialul energetic al zonei. "SC Eolica Dobrogea SRL dezvolta centrale energetice eoliene cu o capacitate de 1.500 MW in comunele Corbu, Sacele, Istria, Mihai Viteazu, Cogealac, Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta si comunele Baia, Beidaud si Casimcea din judetul Tulcea. Proiectul acestei dezvoltari energetice este printre cele mai mari proiecte de centrale energetice eoliene din lume", se arata intr-un comunicat al companiei.
"Eolica Dobrogea a obtinut aprobarea Studiului de Solutie pentru conectarea la reteaua electrica de transport pentru 1.500 MW, Avizul Tehnic de Racordare pentru 600 MW si avizarea Proiectului Tehnic al Statiei electrice de transformare 220/400 kV Extindere Tariverde de catre Transelectrica. Eolica a depus recent documentatiile tehnice pentru avizarea fazei a doua de dezvoltare de 600 MW, precum si pentru incheierea Contractului de Racordare la sistemul energetic cu operatorul de sistem de transport", se mentioneaza in comunicat.
"SC Eolica Dobrogea SRL va solicita Primariei Cogealac si Consiliului Local organizarea unui referendum local in care toti membrii comunitatii sa decida in cunostinta de cauza si in mod direct cum va fi folosit potentialul energetic eolian al teritoriului administrativ al comunei lor si cum vor fi folosite cele aproximativ 3,5 milioane de euro venituri la bugetul local. Eolica Dobrogea va continua eforturile pentru identificarea unei solutii tehnice comune exprimate intr-un singur PUZ care sa permita atat dezvoltarea intereselor legitime de afaceri proprii, cat si generarea de beneficii tangibile in viata comunitatii locale", se mai arata in comunicat.
Investitia Eolica Dobrogea se bucura deja de sprijinul primarului Hristu Cati, care a fost retinut marti de procurorii Parchetului Tribunalului Constanta. Procurorii constanteni precizeaza ca primarul localitatii Cogealac i-ar fi instigat pe localnici sa intervina pentru a determina firma CEZ sa renunte la a ridica parcul eolian in zona, intrucat edilul si Consiliul Local agreau Eolica Dobrogea, platindu-i pe oameni pentru a participa la miting.
Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva primarului Hristu Cati, viceprimarului Mihai Dore, altor angajati ai Primariei Cogealac si locuitori din aceasta comuna. Acestia au incercat prin folosirea fortei sa evacueze de pe raza comunei angajatii unei firme ce instala un parc eolian energetic si agentii de paza ce asigurau paza punctelor de lucru ale firmei respective, informeaza Biroul de presa al Ministerului Public.