Sute de instalatii eoliene urmeaza sa se construiasca in Dobrogea, cei mai importanti investitori fiind New Energy Grup, Eolica Dobrogea SRL sau SC Elizor Prest SRL sau Profan Green Energy, la care omul de afaceri Silviu Prigoana este actionar.
Desi energia eoliana este una curata si in principiu ar trebui sa nu afecteze mediul inconjurator, mai multe organizatii de mediu nationale si locale nu sustin amplasarea unor astfel de instalatii in Dobrogea. Motivatiile sunt doua: regiunea face parte din ruta principala de migratie a pasarilor si tot aici se afla Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, patrimoniu UNESCO. Situatia este cu atat mai complicata cu cat mai mult de 80% din suprafata judetului Tulcea face parte din Natura 2000, iar politica Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile in ceea ce priveste amplasarea sau, dimpotriva, interzicerea instalatiilor eoliene in astfel de zone este inca una neclara.
Strategia ministerelor
In timp ce reprezentantii Ministerului Economiei recomanda investitorilor din sectorul energetic sa utilizeze cu incredere resursele regenerabile din judetul Tulcea, ministrul Mediului, Atilla Korodi, nu are inca un punct de vedere categoric. In opinia acestuia, in siturile Natura 2000 pot fi construite instalatii eoliene, atata vreme cat studiile de impact demonstreaza ca turbinele nu afecteaza mediul inconjurator.
"In fiecare parc eolian trebuie sa fie o abordare locala punctuala, cu studii de impact locale. Retelele de arii protejate, iar aici nu vorbesc de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, ci de Natura 2000, pot fi mai mult o frana pentru astfel de afaceri numai daca se demonstreaza ca exista un impact. De aceea, eu doresc ca in parcurile eoliene sa fie o abordare pe metru patrat, punctuala a investitiilor, si nu generaliste, pentru ca acelea nu duc nicaieri. Insa in retelele Natura 2000, pentru ca acestea sunt zone unde trebuie protejate anumite specii, dar nu sunt parcuri nationale si nu sunt rezervatii, legile sunt permisive. Depinde chiar de specia care se protejeaza acolo si de impactul analizat pe metru patrat pentru investitia respectiva.
Trebuie urmarit fiecare proiect in parte si tocmai de aceea Administratia Rezervatiei si Agentia de Protectie a Mediului au un rol foarte mare si ele trebuie sa urmareasca daca studiile de impact sunt corecte. Sunt unele cazuri cand si noi ne dam seama ca studiile de impact nu sunt tocmai bune, si atunci se poate cere schimbarea si reformularea studiului de impact", a declarat ministrul Korodi.
Desi ia in calcul faptul ca studiile de impact ar putea fi incorecte, ministrul Mediului crede ca singura arma impotriva ilegalitatilor este vigilenta reprezentantilor agentiilor locale de mediu.
Harta energiei, fara rivali
Solutia ar fi ca Ministerul Mediului, cel care poate decide daca in ariile naturale protejate din Dobrogea pot fi realizate astfel de proiecte energetice, sa efectueze o harta a zonelor unde nu pot fi amplasate turbinele eoliene. Practic, o astfel de harta s-ar putea suprapune celei deja existente, care a fost realizata de Ministerul Economiei si Comertului, si in acest mod s-ar rezolva problemele.
Desi nu exista o strategie comuna a ministerelor Mediului si Economiei in ceea ce priveste amplasarea instalatiilor eoliene in Dobrogea, iar situatia este inca nesigura, mai multi investitori si-au anuntat intentia de a construi aici sute de turbine. Zonele vizate sunt Mihai Viteazul, Istria, Sacele, Navodari, localitatile de coasta, pana la Mangalia, iar in judetul Tulcea localitatile: Bestepe si Mahmudia, situate in imediata vecinatate a Rezervatiei Biosferei, dar si Cerna, Stejaru, Baia sau Macin.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National