Jurnalul National: Delta Dunarii – Renaturarea mai asteapta

Planul de investitii din Delta Dunarii, asa-numitul Master Plan, a fost expertizat de o firma bucuresteana, iar acum se asteapta avizul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. La mai bine de trei ani de la finalizarea sa, Master Planul este foarte mult intarziat. Autoritatile au reusit pana acum realizarea catorva mici proiecte din Master Plan.

Discursurile demagogice ale politicienilor Aliantei D.A. au fost date peste cap la sfarsitul saptamanii trecute la Tulcea. De aproape trei ani, la orice intrebare legata de reconstructia ecologica a Rezervatiei, de infrastructura din Delta, de investitii, politicienii raspund simplu: "Avem un Master Plan, il vom pune in aplicare". Minciuna a iesit la iveala la sfarsitul saptamanii trecute, cand Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a organizat o dezbatere publica. Autoritatile au recunoscut in sfarsit ca va mai dura pana cand se vor "bifa" primele investitii din Master Plan, investitii care ar trebui sa ajunga in final la circa 140 de milioane de euro.

ABIA A VENIT EXPERTIZA

Potrivit conducerii ARBDD, mai sunt pasi legali de urmat pentru ca Master Planul sa poata fi pus in aplicare. De curand, abia a fost parcursa una dintre cele mai importante etape, si anume aceea de expertizare a proiectului. Expertiza a fost facuta de o firma din Bucuresti, Incertrans, la cererea ARBDD. Contractul dintre aceasta societate si Administratia Rezervatiei a fost semnat in octombrie 2006, cand deja politicienii vorbeau ca Master Planul este in plina desfasurare. Concluziile firmei bucurestene au fost prezentate abia la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei sedinte ce s-a desfasurat la sediul Administratiei Rezervatiei. Urmatorul pas va fi ca acest raport sa plece spre avizare la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, ca apoi sa fie prevazute finantarile necesare punerii in practica. Este inca neclar daca respectiva expertiza a fost facuta in urma unei licitatii sau prin atribuire directa.

URMEAZÅ MINISTERUL

Master Planul, elaborat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii", va ajunge in aceasta saptamana pe masa ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. Finantarile pentru acest Master Plan sunt si ele un semn de intrebare. Sulfina Barbu a promis cu diferite ocazii bani de la mai multe institutii financiar-bancare europene, dar pana acum nu a venit nici un ban. Este greu de estimat cat va dura pana cand banii promisi cu diferite ocazii de inaltii oficiali romani vor veni in Delta Dunarii, dar probabil ca nu prea mult, din moment ce anul 2008 va fi unul electoral.

Investitii pe "cinci axe"

Pe lista de prioritati a Master Planului se afla: imbunatatirea infrastructurii utilitatilor publice, transport si comunicatii; dezvoltarea activitatilor economice traditionale alternative in vederea reducerii presiunii asupra resursei piscicole; sprijinirea conservarii traditiilor locale; imbunatatirea monitoringului pentru ecosistemele Deltei Dunarii si reconstructia ecologica a anumitor zone din Rezervatia Biosferei. Toate localitatile din Delta ar urma sa fie racordate la reteaua de alimentare cu apa si canalizare, populatia locala ar avea ca principala ocupatie turismul, si nu pescuitul industrial, iar Delta Dunarii ar fi refacuta din punct de vedere natural, prin inundarea zonelor agricole neprofitabile.

Master Planul a fost realizat in anul 2004 de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" din Tulcea, la comanda Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Politicienii actualei guvernari, in frunte cu fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu si guvernatorul Deltei, Paul Cononov, si-au insusit proiectul si l-au prezentat ca fiind al lor.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri