Proiectul canalului Bistroe din Delta Dunarii va fi finalizat de partea ucraineana in ciuda opozitiei din ce in ce mai blande a autoritatilor de la Bucuresti.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a transmis Ucrainei la 19 septembrie disponibilitatea partii romane de a discuta cu privire la impactul transfrontalier al proiectului Bistroe, dupa ce partea ucraineana a transmis Ministerului Mediului la 9 septembrie notificarea pentru faza a doua a proiectului canalului de navigatie.
"Prin intermediul acestei notificari, transmisa in forma prevazuta de articolul 3 alin. 1 al Conventiei de la Espoo, este demarata procedura consultarilor in vederea reducerii sau eliminarii impactului transfrontalier negativ de mediu. In cadrul acestei proceduri de consultari, in conformitate cu alineatul 8 al aceluiasi articol din Conventie, atat autoritatile, cat si publicul roman din zonele care pot fi afectate de impactul transfrontalier negativ de mediu vor putea face comentarii la documentatia transmisa de partea ucraineana, iar aceste comentarii vor trebui integrate in cuprinsul eventualei autorizatii de mediu emise de partea ucraineana. MAE a transmis partii ucrainene la data de 19 septembrie 2008 disponibilitatea partii romane de a purta discutii cu privire la impactul transfrontalier al proiectului Bistroe, propunand sa fie analizate si posibile alternative la proiect, inclusiv renuntarea la implementarea acestuia", precizeaza Ministerul de Externe, la solicitarea Mediafax.
Notificarea privind proiectul canalului de navigatie pe bratele Chilia si Bistroe ale Dunarii a fost transmisa de partea ucraineana Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile al Romaniei la data de 9 septembrie.