Parlamentul German – Reichstag – va deveni in curand cea mai "verde" cladire legislativa din lume, urmare a deciziei politicienilor nemti de a se folosi in cladire numai energie provenita din surse regenerabile. De la sfarsitul verii 2007, cladirea a fost supusa unui proces de renovare, astfel incat energia electrica folosita sa provina numai din surse "verzi": solara, hidro si eoliana.
Planurile de "inverzire" a cladirii Reichstag, unul dintre simbolurile Berlinului, au fost initiate inca din anul 1990. Pe langa cupola de sticla, proiect al arhitectului Sir Norman Foster, investitiile in securitatea energetica a cladirii au garantat o reducere cu 94% a emisiilor de carbon. Arhitectura acoperisului face posibila utilizarea luminii naturale, iar zidurile groase si bine izolate, construite in secolul al XIX-lea, pastreaza iarna o temperatura ridicata si vara una scazuta. In acest fel, utilizarea aparatelor de aer conditionat este foarte redusa in cladirea Parlamentului german. In acest moment, generatoarele din subsolurile cladirii, toate functionand cu biocombustibil, produc 40% din energia cladirii, fie ca e vorba de lumina, incalzire, circulatia aerului conditionat si apa. Restul se obtine din carbune si energie nucleara.
IN VIITOR. Reichstag-ul, care a devenit cladirea Parlamentului german in urma cu noua ani, va abandona de tot sursele de energie conventionala in favoarea surselor de energie regenerabila, care vor proveni de la un furnizor din afara cladirii. Demersul pentru licitatie a fost facut saptamana trecuta si se spera ca pana la sfarsitul verii sa fie gasit un furnizor de energie. In clipa de fata, facturile de energie se ridica anual la suma de 3 milioane de euro. Taxele vor scadea cu 13% in primii ani si cu pana la 27% in urmatorii 12 ani. In Germania deja exista locuinte 100% eficiente din punct de vedere energetic.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National