Jurnalul National: Baneasa, la topor!

Firma KVB Economic SRL, care are drept actionari majoritari pe Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, Silvian Ionescu, fost comisar general al Garzii de Mediu, si Ioan Gherhes, fost director general al Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, a facut un studiu de impact, avand ca subiect Padurea Baneasa. Concluzia este sfidatoare: construirea unui cartier de vile este in avantajul protectiei mediului.

Ignorand legislatia in vigoare, firma KVB Economic SRL care are ca obiectiv principal studiile de mediu, ai carei actionari majoritari sunt Sulfina Barbu, Silvian Ionescu si Ioan Gherhes, trei persoane care au ocupat functii importante in domeniul protectiei mediului, au analizat Padurea Baneasa si au ajuns la concluzia ca orice constructie pe zona verde este bine venita. Mai mult, este benefica pentru mediul inconjurator. Pare incredibil, mai ales ca verdictul a venit de la un fost ministru al Mediului, un fost sef al Garzii de Mediu si un fost director al Agentiei de Mediu. Domniile lor in loc sa protejeze spatiile verzi, le distrug.

Concret, este vorba despre un proiect imobiliar, culmea care se numeste ironic "ZONA VERDE", intins pe o suprafata de 20 de hectare din Padurea Baneasa, pentru care firma mai sus mentionata a intocmit un studiu de impact, cu ajutorul caruia beneficiarul poate obtine aprobarile necesare inceperii lucrarilor. Mii de copaci ar trebui pusi la pamant pentru ca planul sa fie dus la capat.

Raportul a fost inaintat Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Bucuresti in luna noiembrie fara sa tina cont de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007, aparuta la 22 octombrie 2007, care interzice clar constructiile pe spatiul verde, terenul fiind incadrat in VA. Mai exact, conform legii, nu pot fi ridicate decat constructii pentru activitati sportive, alimentatie publica si comert, cu conditia nedepasirii a 5% din suprafata totala. Deci in acest caz nu sunt permise cladiri de locuit.

MINCIUNI. Cu toate acestea, la pagina 9 din raport aflam despre loturile care vor avea o suprafata minima de 850 metri patrati si modul de amplasare al cladirilor. Conform unui calcul simplu, vila si cu drumurile de acces nu pot avea in acest caz mai mult de 42,5 mp. Acest obiectiv ar fi practic imposibil de realizat. Bataia de joc, caci despre altceva nu poate fi vorba, continua si in pagina urmatoare unde ne spune ca obligatoriu va fi plantat cel putin un arbore la patru locuri de parcare.

"Ridicol. Cum sa plantam un copac in padure? Este o gogomanie. Locurile de parcare ar ocupa 40 mp, conform studiului facut de specialisti si nu ar mai ramane loc pentru case. Iar chestiunea cu un arbore la patru locuri de parcare, ca la Mall, e penibila", ne-a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-civica.

INTERESE. Pentru ca documentul inaintat de investitori la Agentia de Mediu este plin de surprize, trecem acum la capitolul "Posibilitati maxime de ocupare a terenului". Ei bine, nu trebuie sa fi specialist ca sa-ti dai seama ca este o aberatie ca padurea de protectie a Bucurestiului, cum este considerata Padurea Baneasa, nu poate fi trecuta in intravilanul orasului Voluntari. Dar cand interesele sunt mari, nimic nu mai pare anapoda. Prezentarea facuta despre fauna din Padurea Baneasa de un fost ministru al Mediului si un fost sef al Garzii de Mediu sfideaza inteligenta cititorilor. Astfel, este scris negru pe alb ca pisicile, cainii, soarecii si sobolanii sunt animale fara stapan si dauneaza zonei verzi, iar construirea unor vile de lux ar fi binevenita.

Beneficiarul proiectului Zona Verde propune alei si drumuri impermeabilizate, iluminarea drumurilor de acces si realizarea de bancute pe marginea aleilor. Pentru ca raportul sa fie stufos si impresionant, cei trei specialisti in mediu s-au gandit ca ar fi bine sa vorbeasca si despre flora si fauna salbatice, neuitand nici denumirile in limba latina, sa acorde multa atentie unui capitol special despre rata caraitoare, despre Padurea Raioasa si nu putea lipsi, evident, industria metalurgica care contribuie la poluarea aerului. "Ce legatura au toate acestea cu Padurea Baneasa, Dumnezeu stie. Bine ca n-au vorbit si despre fauna amazoniana", a mai precizat presedintele Eco-civica.

Revenind la cartierul de lux din Padurea Baneasa, in raport este precizat ca "amplasarea locuintelor va avea in vedere atenuarea zgomotelor". "Care zgomote, vorbim totusi de o padure, nu despre un loc in plin centru al Capitalei", se intreaba Nicolae Radulescu Dobrogea.

Si cum o concluzie nu putea lipsi, aceasta suna cam asa: "Nu este indicat sa se mentina actuala functiune a terenului". Cel mai bine ar fi, si aceste cuvinte vin din partea unor specialisti care au fost la sefia unor importante institutii de mediu, ca Padurea Baneasa sa nu mai fie padure, nu de alta, dar in ultimii ani au disparut mai mult de jumatate din spatiile verzi ale Capitalei.

Terenul Zoo, revendicat
Constructia de vile in Padurea Baneasa a luat amploare dupa 1990, pe timpul lui Ceausescu doar trei persoane se puteau lauda cu faptul ca locuiesc in padure. Intre timp insa, smecherii cu bani au pus ochii si pe zona verde, un teren vanat fiind cel pe care se afla Gradina Zoologica. Aceasta, infiintata in 1959 sub denumirea de Colt Zoologic Baneasa, se intinde pe o suprafata de sase hectare, dintre care doua au fost revendicate inca din 2001. Intre timp lucrurile s-au precipitat mai ales ca in zona Pipera nu prea mai sunt terenuri pentru constructii de cartiere rezidentiale.Spatiul pe care se intinde acum gradina ar fi mana cereasca pentru cei care se ocupa cu astfel de afaceri.

Avize pe tava
Sulfina Barbu nu este pentru prima data in aceasta ipostaza. Ea este obisnuita sa dea autorizatii de defrisare inca de pe vremea cand era la sefia Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, cand primar general era actualul presedinte Traian Basescu. Atunci, doamna Barbu a dat aviz de taiere a zeci de copaci din Parcul Bordei. Nici pe vremea cand a fost ministru al Mediului nu s-a opus ferm defrisarilor.

In timpul mandatului ei, Legea Mediului a fost modificata, astfel incat spatiile verzi sa poata fi transformate in santiere.

Sesizari
Daca aflati despre abuzurile care se fac pe spatiile verzi care apartin domeniului public al statului si despre taierea copacilor din zona in care locuiti, atat din Bucuresti, cat si din tara, puteti scrie pe adresa de mail: sau puteti suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul national

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri