Agricultura organica este practicata in peste 120 de tari, suprafata cultivata in acest sistem apropiindu-se de 31 milioane de hectare.
Australia, la pachet cu Noua Zeelanda si cu statele din Oceania, este cel mai bio "continent" dupa intinderea suprafetelor cultivate: peste 11,8 milioane de hectare, potrivit raportului "Lumea agriculturii organice, statistici si trenduri", editia 2007 realizat de doua institutii internationale de renume: IFOAM si FiBL. Cea mai mare parte a acestei suprafete este acoperita de pasuni. Dintre culturile agricole, cele mai raspandite sunt cerealele, legumele si livezile.
Pe locul doi in top vine Europa, cu peste 6,9 milioane de hectare cultivate in sistem bio. "Medalia de bronz" este detinuta de America Latina, unde suprafata organica certificata este de circa 5,8 milioane de hectare. De la boabe de cafea si banane din America Centrala la zahar din Paraguai si cereale si carne din Argentina, roadele agriculturii organice din aceasta parte a lumii pleaca la export.
ESALONUL DOI
Asia etaleaza o suprafata eco de circa 2,9 milioane de hectare, in timp ce America de Nord este pe penultimul loc in topul bio-continentelor, cu 2,2 milioane de hectare. Febra bio a atins si continentul african, unul dintre motoarele dezvoltarii acestui tip de agricultura aici fiind cererea tot mai mare de produse eco din tarile industrializate. La ora actuala sunt circa 900.000 de hectare certificate pe continentul negru.
Cele mai bio tari
Australia (plus Oceania) detine 39% din terenurile organice din lume, Europa 23%, America Latina 19%, Asia 9%, America de Nord 7% si Africa 3%. Acesta este clasamentul pe continente. Dar care sunt cele mai bio tari din lume, dupa suprafata cultivata? Cum este si firesc, pe primul loc in acest top se afla Australia. Numarul 2 la nivel mondial este Argentina (3,1 milioane de hectare), urmata de China (2,3 milioane de hectare). Cresterea accentuata a suprafetelor organice, inregistrata in Statele Unite in ultima perioada – circa 30% anual – au saltat aceasta tara pe locul 4 in topul tarilor bio la nivel mondial (1,6 milioane de hectare). Pe 5 vine Italia, tara cu cele mai extinse terenuri cultivate ecologic din Europa – 1,1 milioane de hectare. Tarile din top 10 au impreuna 23,7 milioane de hectare bio, ceea ce reprezinta peste trei sferturi din terenul organic la nivel mondial.
PRODUSE
Italia este numarul 1 la nivel mondial la productia de citrice organice, Mexicul este cel mai mare producator de cafea bio, iar Republica Dominicana este un producator major de cacao. Italia se numara printre liderii mondiali la productia de struguri organici – alaturi de Spania si Franta – si la cea de masline bio – impreuna cu Spania si Tunisia.
Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National