Romania a exportat anul trecut produse ecologice in valoare de circa 100 milioane de euro. Din pacate, furnizam materie prima si importam alimente procesate.
Anul trecut, agricultorii eco autohtoni au trimis peste granitele tarii circa 129.000 tone de produse obtinute din culturi fara chimicale, a declarat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica in Ministerul Agriculturii, la un seminar organizat de Asociatia Bio Romania.
Potrivit primelor estimari, exporturile s-au cifrat la 100 milioane de euro, cu 20 milioane de euro mai mult decat in 2007. Cele mai importante roade pe care le-am exportat au fost fructele de padure, cerealele, plantele oleaginoase si proteice si mierea.
Suntem furnizor de materie prima, circa 80% din exporturile eco incadrandu-se in aceasta categorie. Asta desi numarul procesatorilor inregistrati in sistem a crescut de la 48 in 2007 la circa 89 in 2008. Insa au productii prea mici pentru a conta la export.
Inmultirea procesatorilor nu s-a prea simtit nici pe piata interna. "In Romania avem mai multe alimente ecologice de import decat autohtone, asta e realitatea", a declarat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica.
Motivul: s-au inmultit magazinele care comercializeaza produse eco, consumatorii au devenit tot mai interesati, iar producatorii si procesatorii autohtoni nu au avut – si nu au in continuare – capacitatea sa asigure fluxul de marfa necesar. In plus, nici nu fac intreaga gama de produse alimentare. Drept urmare, importurile au fost la mare cinste. Importurile de alimente eco s-au ridicat la 8-10 milioane de euro in 2008. Valoarea pietei produselor eco in Romania s-a cifrat la circa 15 milioane de euro anul trecut.