Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul de Botosani: Problemele de mediu risca sa nu poata fi rezolvate

La ora actuala Agentia pentru Protectia Mediului Botosani se confrunta cu suficiente probleme pe care trebuie sa le rezolve intr-un interval de timp cat mai scurt. Problemele incep inca de la obtinerea de date si informatii privind deseurile. Cantitatile de deseuri raportate sunt estimate si nu cantarite. In judet nu s-a facut nici un studiu fundamentat in ceea ce priveste compozitia deseurilor, care ajung la depozite Dupa cum sustine Dana Boariu, reprezentantul Compartimentului de gestiune a deseurilor si substante chimice periculoase din cadru APM, sustine ca datele despre compozitia deseurilor sunt extrem de importante.

Taxele de salubritate nu sunt instituite de toate autoritatile locale, ceea ce reprezinta un lucru negativ. Taxa de salubritate reprezinta un element financiar de dezvoltare ulterioara a serviciului de salubritate, dar si un element de constientizare adresat populatiei. Colectarea selectiva a deseurilor, la nivelul judetului Botosani, este in stadiu incipient.

Nici la capitolul sistemului integrat de colectare si transport a deseurilor nu se inregistreaza o situatie prea buna, in mod special in mediul rural. Daca in urban un procent de 76% din populatie este deservita de servicii de salubritate, in mediul rural acest procent abia ajunge la 1%. "In mediul urban ponderea e in Botosani si Dorohoi si este destul de simplu sa ajungi la 76%. Mai greu este sa ajungi la 100% in 2009 asa cum prevede Planul Regional de Gestiune a Deseurilor. Si daca aici e greu in mediul rural este si ingorzitor de greu. 1% reprezinta actualmente doar Trusesti", a precizat Dana Boariu.

Planul Regional de Gestiune a Deseurilor prevede ca in mediul rural aceste procent sa ajunga la 90% pana in 2009, pentru ca atunci este termenul limita de inchidere a rampelor de colectare. La momentul actual, pentru colectarea in amestec a deseurilor exista aproximativ 4500 de containere, iar pentru colectarea selectiva doar 39, din care peste 20 sunt numai in municipiu.

Probleme se inregistreaza si in ceea ce priveste eliminarea deseurilor. La nivelul judetului, singura modalitate de eliminare a acestora se realizeaza prin depozitare. In judet exista patru depozite ce au ca termen de inchidere perioada 2008-2016. Aceste patru depozite trebuie sa respecte normativele europene, dar in prezent doar unul detine autorizatie de mediu, respectiv cel de la Botosani.

In mediul rural au fost identificate 196 de spatii de depunere a deseurilor, spatii ce trebuie inchise pana in vara anului 2009. In ceea ce priveste gestionarea celorlalte fluxuri de deseuri, reprezentantii APM nu pot face prea multe afirmatii. "Daca vorbim de deseuri periculoase, de deseuri municipale sau voluminoase, care inseamna mobila vechie, instalatii sanitare vechi nu exista sisteme de colectare separate pentru acestea", a afirmat Dana Boariu.

O situatie ceva mai buna se inregistreaza la colectarea deseurilor din constructii si demolari. In municipiul Botosani exista containere speciale pentru astfel de deseuri. Cu toate acestea nu exista spatii desemnate de autoritatile publice locale pentru depozitarea deseurilor inerte din constructii si demolari. Mai mult nu exista facilitati de tratare sau reciclare a acestor deseuri, care pot ingloba si substante periculoase.

O mare problema apare la capitolul namoluri provenite de la statiile de epurare. "Aceasta problema va deveni din ce in ce mai mare odata cu instalarea noii facilitati, statii de epurare orasenesti. De foarte multi ani aceste namoluri au fost depozitate doar temporar, stocate. Ele nu se admit la rampele de gunoi pentru ca strica stabilitatea si creeaza numai probleme. Pe langa probleme de poluare apar si probleme tehnice deosebite. Nu stim cum vom rezolva aceasta problema", a adaugat seful Compartimentului cadrul APM.

Teoretic exista posibilitatea ca acest tip de namol sa fie folosit in agricultura, dar practic nici in Uniunea Europeana nu se mai foloseste pentru ca este foarte greu sa obtii un compost bun din aceste namoluri uzate. Din acest motiv, ultima solutie ramane deshidratarea lor si coincinerarea. Reprezentatii APM sustine ca unele dintre aceste probleme sunt destul de greu de rezolvat, iar din acest motiv risca sa nu poata fi solutionate in termenul stabilit.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul de Botosani

spot_img

Ultimele știri