Unitatile de invatamant din judet au la dispozitie aproximativ o luna de zile pentru a se inscrie in randul eco-scolilor. Ele pot face toate demersurile de inscriere pana la 1 decembrie, cand este termenul limita. Potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Botosani, Narcisa Dumitriu, unitatile scolare pot sa se inscrie prin achitarea unei taxe si transmiterea unei documentatii in format electronic la Centrul Carpato-danubian de geo-ecologie.
Programul Eco-scoala este unul din cele patru programe desfasurate de centru. "Noi am identificat pana in prezent cam patru scoli interesate sa se inscrie in acest program. Printre acestea sunt doua scoli din Dorohoi, respectiv Scoala Al.I Cuza si Scoala nr. 5 Spiru Haret, precum si Scoala cu clasele I-VIII Ezer din comuna Hiliseu Horia", a precizat Narcisa Dumitriu, purtator de cuvant al APM Botosani.
Programul Eco-scoala este un program international care a pornit de la ideea implicarii elevilor in rezolvarea problemelor locale de mediu. Scolile care doresc sa se inscrie in aceasta runda trebuie sa achite o taxa de 70 de euro.
Pentru ca o unitate de invatamant sa devina eco-scoala trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In primul rand aspectul scolii trebuie sa fie ingrijit. Elevii trebuie sa fie educati pentru protejarea mediului, pentru economisirea apei, energiei si colectarii selective a deseurilor. Unitatile de invatamant trebuie sa fie capabile sa realizeze un buget suplimentar prin valorificarea deseurilor si sa utilizeze banii pentru dotarea cu mijloace de invatamant.
Dupa cum precizeaza Narcisa Dumitriu, nu numai scolile din mediul urban sunt interesate sa detina statutul de eco-scoala, ci si cele din mediul rural. "Este foarte important ca si scolile din mediul rural sunt interesate de mediu si de activitatile de educatie ecologica, chiar daca nu au posibilitatile scolilor din mediul urban", a adaugat purtatorul de cuvant al APM.
Daca obtin acest statut, unitatile de invatam care implementeaza cu succes programul, in urma procedurii de evaluare, li se acorda Steagul Verde. Acesta reprezinta premiul simbol al educatiei pentru mediu, un eco-indicator recunoscut pentru educatia privind dezvoltarea durabila, precum si un certificat al performantelor de mediu ale scolilor. La ora actuala la nivelul judetului Botosani exista patru eco-scoli, care detin si Steagul Verde. Totodata mai exista sapte scoli aflate in diferite etape ale programului.
Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul de Botosani