Localitatile urbane din judet au ramas putin in urma cand vine vorba de colectarea selectiva a deseurilor. In aceste localitati colectarea selectiva este un lucru realizat in mod special doar de cateva unitati de invatamant. Dar cateva localitati rural din judet pot deveni modele de buna practica la acest capitol. Este vorba de comuna Lunca, ce prin asociere cu alte sapte comune a reusit sa obtina finantarea unui program de colectare selectiva a deseurilor.
Proiectul intitulat "Sistem integrat de management a deseurilor in opt comine din judetul Botosani" este primul de acest gen depus pana la ora actuala de o asociatie de comune. Potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani, Narcisa Dumitriu, prin acest program se vor realiza obligatiile pe care le au consiliile local din mediul rural in domeniul managementului deseurilor.
"Ei sunt cu un pas inaintea celorlalti. Ce fac ei ar trebui sa faca si celelalte comune. Desi au mai existat la nivel de judet incercari de a introduce acest sistem, prin acest proiect se va realiza o activitate complexa", a precizat Narcisa Dumitriu. Toate cele opt consilii locale implicate in proiect vor achizitiona tomberoane pentru colectarea selectiva a deseurilor, precum si mijloace de transport pentru acestea.
Localitatile implicate in proiect pe langa Lunca sunt Sulita, Albesti, Rauseni, Calarasi, Todireni, Hlipiceni si Blandesti. Celelalte localitati vor avea sansa sa prinda finantarea unui asemenea proiect prin programul PHARE CES 2006, care se va lansa in anul 2008.
Pentru a-si atinge scopul, cetatenii din cele opt comune trebuie sa inteleaga importanta acestui proiect. "Speram ca oamenii din localitatile respective vor intelege efortul pe care in fac primariile si vor respecta colectarea selectiva a deseurilor", a adaugat purtatorul de cuvant al APM. Valoarea totala a proiectului este de 900 mii euro din care 10% reprezinta contributia proprie a primariilor.
Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul de Botosani