Ce fel de aer respiră copiii noștri? Jumătate din școlile monitorizate depășesc limitele de poluare

Poluarea aerului în preajma școlilor din România depășește în mod alarmant limitele maxim admise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și îi supune pe copii unui risc crescut de a dezvolta astm și alte boli corelate cu factorii de mediu.

Din 3.700 de școli analizate în întreaga țară, peste 57% depășesc noile norme privind poluarea aerului stabilite de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) și 41,5% depășesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2), conform noului studiu realizat de Airly în România.

Marcin Gnat, PR & communication manager Airly, a explicat că un nivel ridicat de NO2 poate cauza astm în rândul copiilor sau îl poate agrava în cazul celor care suferă deja de această boală, potrivit ultimelor studii publicate de OMS. Cea mai importantă sursă a acestui poluant este traficul. În ceea ce priviște particulele PM 2,5, acestea nu sunt o problemă doar pentru România, ci ele sunt prezente în cantități mari în toate țările din Europa Centrală.

În plus, doar 12% dintre școlile din România au acces la date privind calitatea aerului în timp real în apropierea lor. De asemenea, mai multe studii arată că poluarea aerului poate influența creșterea numărului de cazuri de infectări cu virusul COVID-19, dar și gravitatea acestor cazuri.

Datele arată și că poluarea aerului nu a fost redusă în timpul restricțiilor din pandemie. Standardele zilnice pentru NO2 au fost depășite în timpul anului școlar 2020-2021 doar în perioada iernii însă din cauza întoarcerii copiilor la școală, în acest an normele au fost depășite încă din luna septembrie. Având în vedere noile standarde OMS, normele zilnice de PM 2,5 au fost depășite practic pe întreaga perioadă a anului școlar.

Poluarea aerului, monitorizată

Școlile se pot înscrie înscrie în programul oferit de Airly – „Școlile respiră”. Acesta oferă un senzor timp de șase luni, în totalitate gratuit și fără nicio obligație ulterioră.

Practic orice școală din România poate aplica, dar vor fi selectate 50 de școli. Școlile care se află în zonele cele mai poluate, cu trafic intens, practic, cu cât mai mulți factori poluanți, dar și școlile care vor avea o aplicație care ne va impresiona”, a spus Cezara Copacianu, community manager la Airly.

Cu toate acestea, Airly promite că se va implica pentru a găsi sponsorizări și în cazul școlilor care nu vor beneficia de programul gratuit.

Școlile se pot înscrie până la finalul acestei luni, până la finalul lui noiembrie se vor instala senzorii, iar începând cu prima zi a lunii decembrie se va monitoriza calitatea aerului. Măsurătorile includ particulele în suspensie și gazele poluante, precum NO2, care e dăunător în special copiilor. Oricine este interesat va putea accesa datele prin intermediul aplicației sau hărții Airly – părinții, școlile, autoritățile locale.

În final, fiecare școală va primi un raport gratuit care va detalia tot contextul – calitatea aerului, care au fost factorii poluanți pe perioada respectivă și care sunt recomandările pentru a îmbunătăți situația. Școlile vor primi și vouchere din partea companiei Bolt și purificatoare de aer din partea Phillips. Ulterior, fiecare școală poate prelungi parteneriatul cu Airly pentru mai mulți ani.

În Marea Britanie, unde a existat un program asemănător, gradul de interes a fost foarte mare. Informația a fost diseminată în social media și comunitățile au început să dezbată această problemă. „Este o parte importantă din educația cu privire la mediu”, au concluzionat reprezentanții Airly.

Citește și: Airly: Poluarea cu ozon nu este o problemă în România

spot_img

Ultimele știri